Struntprat om människors lika värde

SD i Vimmerby motionerade 2019 om att tillräckliga kunskaper i svenska skulle vara ett krav för att få anställning i den kommunala äldreomsorgen.

Norrköping 27 maj 2020 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Motionen avslogs. Det dåvarande centerpartistiska kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij motiverade i Dagens Vimmerby sitt nej med orden: "Vi behöver många händer."  I Falukuriens papperstidning 25 maj 2020 rapporteras om att SD i Falun lagt en liknande motion som den i Vimmerby. Camilla Andersson Sparring (C) är ordförande i omvårdnadsnämnden i Falun: "Det är svårt att få tag på folk (-) så vi får vara glada så fort det kommer någon som vill jobba hos oss", säger hon till Falukuriren. 

Camilla Andersson Sparring betonar också att hon "är centerpartist och tycker att det är otroligt viktigt med människors lika värde, och det känns lite som att man (det vill säga SD) är inne och pillar på det".

C-politikerna i Vimmerby och Falun sätter enkla och vardagliga ord på hur det förhåller sig. Det är en svår och tuff situation ute i många av landets kommuner. Det vore mig fjärran att kasta första stenen på någon av dem. Men de borde betänka att när de säger "Vi behöver" och "Vi får vara glada" så kan det vara så att de exkluderar en stor del av de gamla och en stor del av de anställda från "Vi". 

C-politikern i Falun illustrerar även en annan tankevurpa som ofta dyker upp då SD är med på ett hörn. Det är naturligtvis struntprat att hävda att ett krav på att de som arbetar i omsorgen i Sverige ska kunna tala svenska med omsorgstagarna är synonymt med att "pilla på" principer om människors lika värde. Att fortsätta göra fel bara därför att SD har rätt om en sak har redan ställt till stora problem i samhället. Människorna i äldreomsorgen bör besparas sådana dumheter.

SD är heller inte vare sig först eller ensamma på den här bollen. "Det finns inga som helst begränsningar på hur lite svenska man kan kunna", säger Elisabeth Antfolk, förtroendevald för Kommunal iden fackliga tidningen Kommunalarbetarens reportage från 2018. Tidningen rapporterar om hur det fuskas med utbildningar och ger exempel på utbildade undersköterskor som inte kan tillräcklig svenska.  Myndigheten IVO talar om språkproblemen som ett "riskområde" i äldreomsorgen. Äldreomsorg är ett stort och viktigt reformområde. Höga kompetenskrav, bra arbets- och lönevillkor är viktigt. Minst lika viktigt är att inte se på vara sig medarbetare eller omsorgstagare som helt utbytbara delar av stora kollektivklumpar. Vems händer och vems huvud har alltid stor betydelse för vad och hur som händer. 

 

 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Träd över vägen orsakade stopp i trafiken

Fotboll

Lauritsen om flyttryktena: "Ser ingenting annat än IFK"

Norrköping

Lotto-vinnaren: "Har inte smält det än"

Fotboll

IFK vinnare i kamratmötet: "Viker aldrig ner oss"

Fotboll

Bergmann Jóhannesson: "Måste fortsätta jobba"

Visa fler