Starkt LO-stöd för samarbete mellan Löfven och Lööf

Kommunal och IF Metall är de två största fackförbunden i LO. De är också två mycket socialdemokratiska fackförbund.

Eva Nordmark - här fotograferad när hon tidigare i höstas var gäst i podden Widar Möter - kan notera en viktig framgång i den trixiga Las-frågan. (Podden går att lyssna på där poddar finns och på folkbladet.se)

Eva Nordmark - här fotograferad när hon tidigare i höstas var gäst i podden Widar Möter - kan notera en viktig framgång i den trixiga Las-frågan. (Podden går att lyssna på där poddar finns och på folkbladet.se)

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-12-05 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har dessa fackföreningar för arbetare inom privat och offentlig sektor förhandlat sig in i överenskommelsen om nya anställningslagar mellan privattjänstemännen i PTK och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv. Det är en stark signal om stöd för samarbetet mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Förändringarna i Las - lagen om anställningsskydd - är den mest vitala delen för Centerpartiet i det avtal som möjliggjorde valet av Stefan Löfven till statsminister i januari 2019. För möjligheten att kunna bygga ett mer beständigt samarbete med C - som håller över valet 2022 - var S därför tvungna att gå Centerpartiet till mötes när det gäller Las. När LO tidigare i höstas hoppade av förhandlingarna om en ny Las så förklarade Socialdemokraterna i regeringen att man trots avhoppet skulle gå vidare med det Las-avtal som slutits mellan PTK och Svenskt Näringsliv. 

När de två största LO-förbunden nu ansluter till Las-avtalet så stärker det Stefan Löfven och hans arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. De bär båda två på gedigna erfarenheter av fackligt arbete och förhandlingar i IF Metall/LO respektive Vision/TCO. Det hade varit en black om foten och en avsevärd försvagning av den svenska, partsstyrda arbetsmarknadsmodellen om LO skulle ha stått helt utanför en sådan viktig förändring av regler och lagar som nu kommer att genomföras. 

IF Metalls ordförande Marie Nilsson har inte stuckit under stol med att hon såg flera fördelar för sina medlemmar i avtalet som PTK och Svenskt Näringsliv förhandlat fram. Kommunals ordförande - den mer bullrige Tobias Baudin - har väl mer tryckt på det han inte gillar under sin vandring fram till rollen som avtalsbärare och rådgivare i den kommande Las-beredningen i regeringskansliet.  LO: s ordförande Susanna Gideonsson lät inte alltför ledsen när hon på fredagen kommenterade att de två förbunden - trots att LO enhälligt sagt nej till avtalet - valt att ansluta sig på egen hand. Störst går först, som bekant. LO lär nog ansluta i sin helhet vad det lider. 

Pragmatismen i IF Metalls och Kommunals agerande är ett uttryck för det som jag gillar allra bäst inom den besinnade och verklighetsnära socialdemokratin: Som landet ligger så behöver vi kunna samarbeta även i svåra frågor med Centerpartiet om vi inte ska ge upp alla tankar på att kunna regera. Annie Lööf lovade för sin del på fredagen att "lojalt och till punkt och pricka" följa avtalet när en ny lag nu ska skrivas.