Morgan Johansson är en hårt prövad politiker

Sverige 11 april 2021 06:13
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under snart åtta år har Morgan Johansson som justitieminister (hela tiden) och som migrationsminister (ungefär halva tiden) fått tampas med den lilla koalitionspartnern Miljöpartiet som i sitt partiprogram skriver så här om invandring: "Vi tror inte på länders rätt att välja sina invånare, vi tror på människors rätt att välja var de vill bo. Vi ska möta människor med möjligheter, inte murar. Fri rörlighet borde vara en mänsklig rättighet." Och som skriver så här om rätts- och kriminalpolitik: "Vi motsätter oss alla lagar som innebär oproportionerliga ingrepp i integriteten. Brotts- och terrorbekämpning är viktigt men ska inte ske på bekostnad av mänskliga rättigheter."

Detta är alltså miljöpartiets ingångsvärden i vår tids stora samhällspåverkande frågor om invandring och kriminalitet. Två frågor som helt dominerar människors politiska varseblivning och som under de senaste 15 åren omformat den svenska partipolitiken. Miljöpartiet startar kort sagt sina tankeprocesser om migration och kriminalitet i idékluster som ideologiskt lutar åt fri - snarare än reglerad - invandring - och som sätter individens integritet och rättigheter framför statens behov av ordning. Kort sagt befinner sig S och MP på två helt olika planeter. Vilket naturligtvis är begränsande för Morgan Johanssons regeringskonst. Socialdemokraterna lyckades dessbättre rycka åt sig kommandot i en blixträd i november 2015. Invandringspolitiken hade gått helt överstyr vid det tillfället och det var helt nödvändigt att slå back i maskin; helt oaktat att åtgärderna fick miljöpartiets språkrör att falla i gråt. Men MP har sakta och säkert jobbat sig in i matchen igen. Man har tvingat S till förnedrande lagråds- och förnuftstrots när det gäller den så kallade gymnasielagen; ett slags utdragen amnesti för unga afghanska män utan asylskäl. Och nu på vårkanten vägrade MP länge att ge med sig i de avgörande frågorna om att permanenta den tillfälliga lagstiftning som under senare år något har stramat upp invandringens regelverk. För att inte tala om hur MP har obstruerat mot varje steg i de kriminalpolitiska skärpningar mot gängmördandet som Morgan Johansson och Mikael Damberg kämpat med under lång tid.

Tidigare i veckan kunde så Morgan Johansson presentera ett positivt utfall av de senaste förhandlingarna med Miljöpartiet. Tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel och försörjningskraven - ekonomi och bostad - blir kvar för anhöriginvandringen. Priset tycks vara ett nytt undantag i bestämmelserna som riskerar att gå mycket långt. Förhoppningsvis kan riksdagen rätta till den saken. 

Profilbild Widar AnderssonWidar Andersson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Kronan är räddad – Kvartetten backar på kontorisering

Krönika

Widar Andersson: De varnar sitt parti för islamism och judehat

Ekonomi, näringsliv & finans

Höjd pensionsavgift kan bli valfråga för S

Politik

M: Tänk mer europeiskt om vaccinpassen

Politik

Bulgarisk kris kan öppna för EU-utvidgning

Visa fler