Magdalena Andersson tänker säga som det är

Den socialdemokratiska partikongressen har rullat igång på Svenska mässan i Göteborg. Jag är där.

Här tackar en helt nyvald Magdalena Andersson kongressen för förtroendet att få leda Socialdemokraterna.

Här tackar en helt nyvald Magdalena Andersson kongressen för förtroendet att få leda Socialdemokraterna.

Foto: TT

Krönika2021-11-05 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

350 ombud tillbringar just nu dagar och kvällar med att diskutera och att rösta om tusentals förslag om allt mellan himmel och jord. Under onsdagen och torsdagen har jag suttit i salen i flera timmar för att lyssna på ombuden som avlöst varandra i talarstolarna.

Det är kontemplativt och demokratistärkande att lyssna på alla dessa kvinnor och män som har förberett sig, läst på och sorterat fram sina bästa argument. Det är minst lika förtroendeingivande att se hur partiet fungerar precis som det ska; det vill säga har av alla accepterade verktyg och ritualer för beslutsfattande: Utskottsarbete där partiledning och ombud jämkar sig samman, redaktionsutskott där kreativa skrivningar förenar vitt skilda uppfattningar och voteringar där avslag ställs mot bifall.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi var en av de föredragande när det stora blocket om välfärdspolitik diskuterades. Han inledde sitt föredrag med att citera socialdemokratins "Efterkrigsprogram" från 1944: "Den värld vårt folk skall leva i, sedan freden återställts, måste i mycket bli en ny värld.” Temat för S-kongressen är "Vi bygger landet". Shekarabi talade om ett Sverige som efter pandemin och efter "marknadiseringen" av välfärden nu behöver ett omfattande program för en ny och förstärkt välfärdspolitik som är mer solidarisk och mer offentligt sammanhållen och styrd. Det är en rimlig ansats. Välfärds- och socialpolitiken behöver ett omtag. Det finns många som oförskyllt far illa av slitna och i många fall svårgenomträngliga system.

Den tidigare partiledaren, finansministern och statsministern Göran Persson gästade kongressen. I en intervju med SVT Forum fick Persson frågan om S "förlorat sin själ" genom allt kompromissande och samarbetande i till exempel Januariavtalet? "Absolut inte", sa Persson som menande att partiet är berett att "pragmatiskt gå mycket långt för att kunna behålla makten eftersom det är med makt man kan förändra." Det är en lisa för själen att lyssna på Persson. Visst finns det någonstans en gräns. Men socialdemokratin förlorar inte sin själ på samarbeten. Däremot sitter själen betydligt lösare i oppositionstillvarons hotande falangstrider. På torsdagseftermiddagen valde partiet finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare och mycket trolig statsminister. Hon håller sitt första stora tal på kongressen i morgon fredag. Redan när hon valdes slog hon dock fast att "vi ska säga som det är och göra det som krävs".

Den tidigare partiledaren, finansministern och statsministern Göran Persson gästade kongressen och förgyllde tillvaron med sina tankar.
Den tidigare partiledaren, finansministern och statsministern Göran Persson gästade kongressen och förgyllde tillvaron med sina tankar.