Löfven bör kunna tala om saker och ting som de är

Stefan Löfven behöver på något sätt skapa sig en friare arena i politiken där han som fortsatt statsminister kan tala om saker och ting som de är och som de hänger ihop.

Stefan Löfven behöver på något sätt skapa sig en friare arena i politiken där han som fortsatt statsminister kan tala om saker och ting som de är och som de hänger ihop.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Krönika2020-09-03 16:36
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ur ett perspektiv så tror jag att jag förstår vad statsminister Stefan Löfven menar när han försöker undvika att svara på frågor om den omfattande invandringens betydelse för gängkriminalitetens våldsamma utveckling i Sverige. När Expressens reporter Maggie Strömberg (2/9) frågade honom om sambandet mellan invandring och kriminalitet så svarade Löfven att han inte vill lägga skulden på "den eller den folkgruppen" eller på var folk kommer ifrån. 

(I klarhetens namn ska sägas att Maggie Strömberg gjorde det extra svårt för Stefan Löfven när hon av någon anledning specifikt frågade om "flyktinginvandringens" påverkan på mördargängens tillväxt. Personer som ges asyl enligt FN: s flyktingkonvention utgör en väldigt liten del av den totala invandringen till Sverige.)

Det jag tror att Stefan Löfven försöker säga i de här sammanhangen är att oavsett var folk kommer ifrån så har vi problemen på svensk mark och det krävs svensk politik för att få ordning på det. Det är en fullt rimlig hållning.

Å andra sidan är det ju helt ohållbart av statsministern att inte kunna föra en seriös diskussion om hur saker och ting hänger ihop. Dagens Nyheter granskade i maj 2017 sambanden mellan gängkriminalitet och invandring: "Av 100 personer som knyts till mord och mordförsök med skjutvapen har 90 minst en utlandsfödd förälder. (--) 90 av de 100 har en eller två föräldrar som invandrat till Sverige. Ungefär hälften av dessa har själva kommit hit som unga, medan övriga är födda i landet." Liknande granskningar med likalydande resultat har till exempel gjorts i Expressen. 

Visst är det svenska problem som vi talar om. Den svenska gängkriminaliteten beror på svenska integrationsmisslyckanden som i sin tur på beror på en på tok för omfattande invandring av människor till Sverige som inte kan försörja sig själva. Det är så det hänger ihop. Det är hög tid att Stefan Löfven och Socialdemokraterna biter i det sura äpplet och tar itu med problemen på riktigt.

Det är inte svårt att förstå de dilemman som Löfven och Socialdemokraterna har försatt sig i. Den ledande politiker som för ett resonemang där det uppenbara sambandet mellan invandring och gängkriminalitet erkänns och framhålls; den politikern kommer snart att inte vara särskilt ledande om han samtidigt inte bedriver en politik där invandringen till Sverige kraftigt begränsas. Och i den frågan sitter S och Löfven fast i Januarigänget. Här står så att säga gäng mot gäng. Socialdemokraterna kan inte hatta hit och dit. Dags att välja väg. Löfven behöver kunna föra sig i de svenska verkligheterna.