Låtsaspolitik är inget för Lööf och Löfven

Jag ser att Centerpartiet har dragit igång en annonskampanj där partiledaren Annie Lööf är i centrum.

Norrköping 26 maj 2020 05:16
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det indikerar antagligen att Lööfs föräldraledighet närmar sig sitt slut och att hon snart kan vara på banan igen. Det tror jag i så fall vore bra för Centerpartiet, bra för regeringsmaktens konsistens och bra för oss alla.

Januariavtalet från 2019 finns nu i praktiken bara kvar som en maktformel. Det politiska innehållet i avtalet har i stort sett körts över av den närtida samhällsutvecklingen. Det är i och för sig fullt möjligt att låtsas som att så inte är fallet - ungefär på samma sätt som partierna under förra mandatperioden låtsades att Decemberöverenskommelsen inte fanns kvar. Men låtsaspolitik känns inte riktigt som något som Sverige behöver precis nu. 

Centerpartiets två mest högprofilerade framgångar i Januariavtalet var reformeringen av Arbetsförmedlingen och förändringar i anställningsskyddet. När Sverige nu - utöver tidigare kända problem på arbetsmarknaden - plötsligt närmar sig en miljon arbetslösa, varslade och permitterade människor så förändras förutsättningarna för C-reformerna i grunden. 

Arbetsförmedlingen behöver definitivt reformeras. Men nu bör tyngdpunkten ligga starkt på grund- och påbyggnadsutbildningar i yrken där det går att försörja sig och på att ge effektiv service åt de som främst behöver en stunds ekonomiskt skydd innan de går ut i arbetslivet igen. Och visst finns det anledning för parterna - eller staten - att överväga förändringar och anpassningar av arbetsrätten. Obalanser och ofullkomligheter behöver alltid ses över och putsas på. Att i dagens hotande massarbetslöshetsläge ställa till med något som kanske kan få en stridslysten och nyvald LO-ledning att ställa till med politiska strejker är dock inget att rekommendera. 

Istället för att låtsas att inget har hänt med Januariavtalet så vore det bra om avtalets centralaktörer inom C och S på allvar började känna på varandra för att utröna om det finns förutsättningar att tillsammans växla spår. Inget ont om Annie Lööfs ställföreträdare Anders W Jonsson. Hans iver har emellertid helt varit inriktad på att strikt hålla linjen under Annie Lööfs ledighet. För att anpassa linjen krävs att Annie Lööf - med sin stora auktoritet i partiet - själv för ordet. 

Det är nu bara två år och en sommar kvar till valet 2022. Vänsterns Sjöstedt må tjoa och tjimma men något nyval lär han inte kunna provocera fram. Så Löfven och Lööf har ett eget val. Vill de något mer och nytt tillsammans så kan de kanske få till det i riksdagen. 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Träd över vägen orsakade stopp i trafiken

Fotboll

Lauritsen om flyttryktena: "Ser ingenting annat än IFK"

Norrköping

Lotto-vinnaren: "Har inte smält det än"

Fotboll

IFK vinnare i kamratmötet: "Viker aldrig ner oss"

Fotboll

Bergmann Jóhannesson: "Måste fortsätta jobba"

Visa fler