Kvällskurs är ett annat ord för framgång och välstånd

Kvällskurs är ett vackert ord som indikerar ansträngning, vilja och insikt om vad som krävs för att kanske kunna få det lite bättre än vad man annars hade haft.

Sverige 24 januari 2021 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 Kvällskurs är ett ord som på många sätt är synonymt med de svenska rekordåren från 1940-talet och flera decennier framåt. Nyligen besökte jag en kvällskurs på Curt Nicolin gymnasiet i Finspång. Sedan tre år tillbaka finns det nämligen en industriskola för vuxna på kvällstid i gymnasiets fina verkstad. Utbildningen är på fyrtio veckor och motsvarar åtta kurser i gymnasiets industriprogram. Tre kvällar i veckan - från fyra på eftermiddagen och till åtta på kvällen tar lärarna Patrik Pettersson och Jonny Andersson sig an 25 elever per omgång som vill försöka få in en fot på någon av de alla små och stora industriföretag som finns i trakten.

En av eleverna jag talade med (hela reportaget finns att läsa i Folkbladet från i fredags 22 januari och i Folkbladet nästa fredag 29 januari) såg tämligen osentimentalt på sina tidigare skolmisslyckanden i gymnasiet. "Min närvaro och mitt engagemang var helt enkelt för dåligt" sa han till mig. Nu är han äldre och klokare. "Jag är inte kräsen. Jag vill framförallt ha ett fast jobb. Alla måste börja någonstans och arbeta sig uppåt därifrån", sa den unge mannen. 

Den inställningen och det perspektivet speglar en verklighet som tidigare präglat och som nu präglar tillvaron för många unga människor. Och det är bra. Sverige kan inte vila på sina lagrar och drömma om fornstora dar. Och vill man nödvändigtvis drömma om de fornstora dagarna så gäller det att hålla sig till sanndrömmar. Och där spelar kvällskursen en central roll. Efter en omfattande invandring av människor utan någon vidare utbildning och än allvarligare; utan särskilt många västerländskt gångbara färdigheter och efter en teoretiskt inriktad gymnasieskola som producerat skolavhopp på rekordnivåer, så duger det inte med den mogna välfärdsstatens halvljumma och kravblyga utbildningsinsatser under några timmar av den ljusa tiden av dygnet. Här krävs istället rejäla chanser till att visa att ansträngning och vilja kan och ska löna sig. Jag är övertygad om - eftersom människor är mer lika än olika - att mängder utav invandrarna från fjärran länder och kulturer skulle kunna göra bra mycket bättre ifrån sig om de kände att de kommit till kvällskursernas förlovade land. Kvällskursen ger dig chansen att visa att du kan och att du vill satsa hårt på att arbeta dig uppåt. Det är precis vad Sverige behöver.

Profilbild Widar AnderssonWidar Andersson
Ämnen du kan följa