Han visar på folknära klokskap för Socialdemokraterna

Jonas Attenius är gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg

Jonas Attenius är gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg. Och en vägvisare i viktiga frågor.

Jonas Attenius är gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg. Och en vägvisare i viktiga frågor.

Foto: Adam Ihse/TT

Krönika2020-05-20 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han tog över ledarskapet 2019 efter de interna bråk och maktkamper som skakade det tilltufsade partidistriktet på Sveriges framsida efter det dåliga valresultatet i valet 2018. Attenius är således gruppledare i opposition. Politiken i Göteborg är dock minst lika rörig som i riksdagen. I fullmäktige finns förutom de "vanliga" åtta partierna även Feministiskt initiativ med två mandat och det helt nya partiet Demokraterna som med sina 14 mandat är näst störst efter Socialdemokraterna som håller platsen som största parti med sina 17 mandat. 

Den borgerliga fyrpartialliansen styr i staden. De har dock bara 24 mandat av 81 i fullmäktige. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) visade sig vara en bra förhandlare. Genom en valteknisk samverkan med V, MP och FI säkrades majoriteten; trots att M gjorde ett dunderdåligt val i kommunen. Och genom en uppgörelse med Jonas Attenius i S säkrades budgetens majoritet under mandatperioden. 

Jonas Attenius har visat framfötterna även på andra sätt än som pragmatisk budgetförhandlare.  Inte minst visar han vägen för S i viktiga frågor där Socialdemokraterna behöver bli tydligare och mer folknära. Tillsammans med SD och Demokraterna och genom nedlagda röster från Vänsterpartiet samlade Jonas Attenius tidigare i år ihop en majoritet för att Göteborg ska betrakta hela staden som ett "utsatt område" när det gäller möjligheten att stoppa dagersättning till invandrare som ordnar eget boende ute i stadsdelarna. Den borgerliga alliansen motsatte sig förslaget men fick se sig nedröstade. Beslutet är inte ett avgörande steg på väg bort från segregation, kriminalitet och fattigdom som präglar vissa förorter i Göteborg. Dagersättningen är en mindre del av de bidrag som ges. Men beslutet visar på en vilja och inriktning att skapa mer ordning och reda.

Idag onsdag samlas Kommunstyrelsen i Göteborg för att ta ställning till dels en motion från Sverigedemokraterna om att det ska krävas godkända kunskaper i svenska för att arbeta i äldreomsorgen. Dels en motion från S som utöver språkkrav i äldreomsorgen vill att även de som arbetar på förskolor, fritidshem och med funktionshindrade människor ska kunna kommunicera på svenska. 

Självklart kan man tycka. Kommunalarbetarfackets ordförande Tobias Baudin har tydligt varit inne på samma linje i fackliga sammanhang. Nu visar Göteborg vägen. Sverige behöver ta itu med sina problem.

Karta: Börsen