Sportkrönikan: Alms taktiska drag avgjorde

Självklart skulle AIK ta kål på sitt dystra bortafacit – inte en en enda seger utanför Stockholm den här säsongen – när de gästade Norrköping.

2 augusti 2015 12:47

Kamraterna har inte besegrat Solnagänget på hemmaplan i allsvenskan sedan 15 juli 2000. IFK-raden mot ”Gnaget” i lagens åtta senaste matcher: 0-2-6. Uppenbarligen lever det ett svåravlivat AIK-spöke på Nya Parken. Varför?

Om vi håller oss till gårdagens match så hade inte Andreas Alm slarvat med vare sig scouting eller taktiska direktiv. Den tidigare Peking-anfallaren beordrade Mohamed Bangura (vi återkommer till honom) och Henok Goitom (återkommer snart till honom med) att delta i större utsträckning än normalt i defensiven och försöka få bort motorn Daniel Sjölund i uppbyggnadsfasen.

När inte Andreas Johansson och kompani i backlinjen hittade upp med bollen till den kloke ålänningen och Alexander Fransson föll in i en anonym skugga hade de svartgula fått matchen precis dit de ville.

– Vi är intelligenta på att stänga ytor, myste Henok Goitom, upp i ensam skytteligatopp, efteråt.

Han och Bangura kan mer än så. I går frälste de sitt lag med varsitt mål och ställde en rad obekväma frågor till IFK under hela machen.

Banguras första halvlek var charmant. Granitblocket från Sierra Leone har en utsökt mix i sin arsenal och otroligt svår att tämja när han i den här formen.

Vid underläge 0-2 kändes det som matchen var på väg att dö. AIK kontrollerade. IFK var frustrerat. Allt ändrades med Linus Wahlqvist monsterträff. Pang - vi hade match igen med 20 minuter kvar. Janne Andersson satsade på en trebackslinje i jakten på en vändning. Kamraterna var bara en feltajmad avslutning från Alhaji Kamara att lyckas.

- Vi gör en tillräckligt bra match för att vinna. Det är mest tillfälligheter, menar Janne Andersson och hade svårt att smälta att inte Arnór Ingvi Traustason fick straff i första halvlek när Johan Blomberg rev ned islänningen.

Reprisbilderna gav IFK-managern rätt. Peking skulle haft straff där - men som någon också påpekade: Trausatson räddade en boll på mållinjen mot Hammarby och kom undan..

IFK var rejält irriterade på att domaren Mohammed Al-Akim inte la till mer extratid, men den största besvikelsen bottnade självklart i att de blev nollade för första gången på över 100 dagar.

Katastrof? Knappast. När vi stormar mot den sista tredjedelen av allsvenskan är det svårt att inte gilla förutsättningarna.

Nu är AIK med i den högintressanta toppstriden och med tanke på hur laget såg ut i går, dessutom med en rad framstående spelare borta på grund av skador och avstängning, är Gnaget en utmanare att ta på största allvar.

David Iwung

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung