Cittronilerna går i pension

Efter 20 år och hundratals konserter går kändisgruppen Cittronilerna i pension.
- Flera av oss börjar bli till åren och lite skraltiga. Nu samlar vi ihop oss alla nio och gör vårt sista egna arrangemang, säger Göran Sarring.
Den 13 april väntar en avskedskonsert med minnen, anekdoter och de käraste låtarna.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2010-03-19 03:00

- Vi har haft skitkul, men allt har sin tid - man ska sluta när man är på topp, skrattar Göran Sarring.

- För ett par månader sedan, när det kändes som att allt höll på att rinna ut, var det någon som tyckte att vi skulle göra en avskedskonsert för att knyta ihop säcken. Alla tyckte att det var rätt tänkt och kändes bra, fortsätter han.

Som bekant består Cittronilerna av en rad kultur- och mediepersonligheter i Norrköping: Lenny Carlsson, Ragnar Dahlberg, Lars-Åke Franke Blom, Magnus Höjer, Sten Johan Johansson, Bengt Ohlsson, John Pohlman, Göran Sarring, Sven Wernström och Roland Wilén.

700 år totalt
I många år gjorde Cittronilerna en mellandagskonsert på Östgötateatern. När gruppens sammanlagda ålder var 700 år firades det med en storsatnsing med fullt hus på Louis De Geer vintern 2007.

Samma år medverkade gruppen i Allsång på Skansen inför 18 000 i publiken på Solliden - och ytterligare någon miljon framför tv-apparaterna.

- Det var väldigt kul och Anders Lundin presenterade oss som: "Ett pojkband från Norrköping". Det stod ett par hundra tonårstjejer vid scenen och skrek som vid en rockkonsert. Det var verkligen kul, säger Göran Sarring.

Cittronilerna har marknadsfört sig som Världens enda manliga cittragrupp. Och dess historia startade med ett vad - om det verkligen skulle gå att samla ihop ett "gäng gubbar" som ville spela ackordcittra, ansett som ett frikyrkligt tantinstrument.

"Inte för att frälsa"
Efter något år kom Göran Sarring med i gruppen.

- När en ateist som jag spelar Pärleporten är det inte för att frälsa någon. Det är den folkliga musiktraditionen som är så läcker. Det har blivit mycket bondkomik och läsarsånger, men sedan skojar vi och överraskar med rock?n?roll.

- Det har blivit ett väldigt kul gäng att träffa. För mig har måndagarnas cittrarep blivit heliga, det har känts som en oas när man haft mycket att göra. Vi kommer nog att träffas och spela lite på skoj, men vi behöver inte känna någon press på oss och göra någon repertoar framöver.

Gamla favoriter
På avskedskonserten på Ösdtgötateatern den 13 april bjuds tidigare medlemmar in att medverka. På repertoaren står gamla favoriter som exempelvis Lördagsvalsen ("Den är kul att spela, en riktig folklivsskildring"), Rock Around the Clock ("I en fantastisk svensk tolkning som hittades i septembernumret av Min Melodi från -56") och Drömmen om Elin ("Som vi spelade på Skansen"). Dessutom blir det en kväll med tillbakablickar, minnen och anekdoter.

Kulturpris
- Vi kommer nog att berätta om utlandsturnéer som vi gjort. Bland annat när vi spelade på ett äldreboende i Köpenhamn och föreståndarinnan rullade in en rullstol med två backar öl till de danska tanterna. De satt och drack öl och rökte cigarrer när vi spelade för dem på förmiddagen.

I samband med avskedskonserten delas Cittronilernas kulturpris ut för sista gången.

Fakta/Citronillerna

Gruppen startade 1990 som ett vad mellan ljudteknikern Sten-Johan Johansson och cittraläraren Margareta Höglund som inte trodde att det skulle gå att hitta åtta herrar som ville spela det traditionellt kvinnliga instrumentet ackordcittra.

Här är några av de som ingått:

?John Pohlman, tidigare TV-meteorolog

Magnus Höjer, tidigare rockmusiker och redaktör på SVT:s Östnytt

Göran Sarring, regissör och marknadschef på Östgötateatern

Lenny Carlsson, VD på Östgötateatern

Sven Wernström, författare

Roland Wilén, skådespelare bland annat på Östgötateaterns scen

Bengt Ohlsson, vissångare

Sten-Johan Johansson, tidigare ljudtekniker på Sveriges Radio

Lars-Åke Franke-Blom, tonsättare

Ragnar Dahlberg, tidigare programledare på SVT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om