Inger blev högläsare

68-åriga Inger Putkinen kände att hon ville göra något meningsfullt efter pensionen. Hon anmälde sig till Frivilligcentralen och blev högläsare.

15 januari 2015 10:22

– Efter att ha jobbat heltid så kände jag att jag behövde ha något vettigt att göra inte bara flänga runt på min cykel hela tiden, skrattar Inger Putkinen.

Så varje torsdagsförmiddag tar hon sig ut till Atriumområdet, för att på det särskilda boendet på Trumpetaregatan 2, läsa för de boende.

– Jag märker att det är uppskattat när jag läser för dem. Det känns som om jag gör en insats, berättar Inger.

Syftet med Läskraft, som startade som ett projekt i kommunen, är att genom högläsning i första hand stimulera människor med demenssjukdomar och få dem att minnas trevliga saker. Detta ger livskvalité enligt Michaela Dutius Söderström på Frivilligcentralen.

– Vi tror att det här med högläsning kommer att växa, när människor förstår vilken betydelse läsningen har. Vi skulle kunna bli ännu bättre på att nå ut till de som vårdar sina anhöriga hemma, säger Michaela Dutius Söderström.

Just nu läser Inger Putkinen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” för Lillemor Pettersson, Sigvard Ingelvik, Anne-Marie Jerenius och Barbro Carlswärd, som den här torsdagen har kommit för att lyssna när Inger läser. Hon har tolv anmälda i sin läsgrupp på Trumpetaregatan 2 och bara ett fåtal i hennes grupp har en demenssjukdom.

– Hänger ni med? Det är ganska rörigt med alla namnen säger Inger och gör ett litet uppehåll i läsandet.

– Det händer i alla fall sker, konstaterar Barbro Carlswärd.

Innan Inger Putkinen, för drygt ett år sedan, började som högläsare gick hon en kortare kurs vid tre tillfällen i Studieförbundet Vuxenskolans regi. Böckerna som hon läser, skickas till Trumpetaregatan av Stadsbiblioteket, där de väljs ut av en bibliotekarie.

– Det är lättlästa böcker som gäller. Det betyder inte att böckerna har stora bokstäver utan att handlingen är komprimerad, säger Inger Putkinen.

Hon berättar att flera av de äldre gillar böcker med humor och när det ges möjlighet att skratta under högläsningen.

– Vi läser även böcker som handlar om gamla tider också, så att de får möjlighet att känna igen sig men ibland är det så fattigt och eländigt. De behöver bli lite roade också, tycker Inger Putkinen.

Så ibland får den skönlitterära boken vila, och Inger tar fram sin bok med roliga berättelser, där Bellman är huvudpersonen.

– Vi tycker att det är roligt när Inger kommer hit, säger Anne-Marie Jerenius och får medhåll av de andra.

011- 200 411

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Sverker