Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En frustrerad Jan Björklund

Vad ska han göra? Jan Björklund har varit med om många upp- och nedgångar. Frågan är om gammal är äldst nu när det verkligen börjar brännas?

Vad ska han göra? Jan Björklund har varit med om många upp- och nedgångar. Frågan är om gammal är äldst nu när det verkligen börjar brännas?

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Widar2018-04-10 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jan Björklund är något av inrikespolitikens fånge. Han är veteran på partiledarposten – endast Jimmie Åkesson har suttit längre av dagens aktiva partiledare – har åtta års regeringserfarenhet på utbildningsdepartementet och en lång och ivrig kommunalpolitisk karriär i ryggsäcken.

Jan Björklund är kort sagt en framgångsrik liberal politiker. Men likafullt framträdde han med frustande frustration när han i helgen medverkade i Fredagsintervjun hos Jörgen Huitfeldt på kvartal.se

Jag kan förstå hans frustration. Opinionssiffrorna dalar ner mot fyraprocentsspärren inför höstens val. Det var längesedan skolan var ett trumfkort för Liberalerna och Björklund. De bästa frågorna i modern tid – invandrings/integrationskritiken som gav starkt stöd när Leijonborg styrde partiet då seklet var ungt – har släppts iväg till alla andra.

Mer att läsa: Lärarnas makt över skolan.

Partiets avhopp från de blocköverskridande överenskommelserna om kärnkraften och om det militära försvaret kan sammanfattas som mycket väsen för ingenting. När Moderaterna blödde som mest under 2017 strömmade väljarna till Centerpartiet; knappt någon hittade fram till Liberalerna. Björklund vet att han borde utlösa den opålitlighetsgen i maktfrågor som är liberala partiers framgångsfaktor i många länder. Men han hittar inga vägar ut. Björklund sitter fast i en allians som han vet har mikroskopiska chanser att bli ett reellt regeringsalternativ.

Omdömet om allianskollegan Centerpartiet illustrerade tydligt den liberala partiledarens frustration. Enligt Björklunds utsaga i Fredagsintervjun är det högst troligt att Annie Lööf kommer att hjälpa regeringen att stifta en lag (den så kallade gymnasielagen) som gör det möjligt för ”vuxna afghanska män utan asylskäl att stanna i Sverige.” Och på andra änden i alliansen ett krisande KD som driver valkampanj på att förbjuda böneutrop – som knappt ens finns i verkligheten.

Mer att läsa: Migrationsverket bör överklaga domen.

Att hoppa upp i Stefan Löfvens socialdemokratiska famn är knappast något alternativ för veteranen Björklund. Så hur ska han förlösa sin förlamande frustration och ta sig ut ur sitt fängelse? Hittar Björklund något bra svar på den frågan så kan han ändra spelplanen. Vi får se här framöver om gammal är äldst.

Ledare