Konsekvent integration krÀvs för att förebygga brott

Grovt brott mot blÄljuspersonal kan ge upp till livstid. Det borde prövas i flera av dessa fall, dÀr poliser har vittnat om att de kriminella har försökt allvarligt skada eller till och med döda dem.

TvÄ av debattörerna bakom dagens debattartikel Àr Benny Sellborn som Àr ordförande i SD Norrköping dÀr Florian Aranda Àr gruppledare.

TvÄ av debattörerna bakom dagens debattartikel Àr Benny Sellborn som Àr ordförande i SD Norrköping dÀr Florian Aranda Àr gruppledare.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2022-05-02 09:55
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

”Aleksander” försöker (Folkbladet 22 april 2022) i ett svar pĂ„ vĂ„r artikel (Folkbladet 8 april 2022) att runda problemen med den grova kriminaliteten och behovet av en effektivare brottsbekĂ€mpning genom att tala om ”förebyggande Ă„tgĂ€rder” och sedan referera till ”forskning”. Exakt hur detta skulle bekĂ€mpa den grova kriminalitet som plĂ„gar oss idag, fĂ„r vi dock inte svar pĂ„. Lösningen Ă€r emellertid faktiskt ganska enkel: LĂ„ser man in vĂ„ldsverkare, kan de inte stĂ€lla till problem för sin omgivning. Kan man dessutom – i förekommande fall – utvisa dem till sina hemlĂ€nder, Ă€r Sverige av med dem.

Förebyggande Ă„tgĂ€rder kan hjĂ€lpa i vissa fall – om de sĂ€tts in i tid. Integration Ă€r en förutsĂ€ttning för att förebyggande insatser ska ha effekt. Utan integration, hjĂ€lper inte förebyggande resurser. Ofta har exempelvis skolor i problemomrĂ„den fĂ„tt betydligt större resurser Ă€n andra, men med klent resultat. Integrationen saknades. Är man inte integrerad i det samhĂ€lle som man sĂ„ att sĂ€ga ska förebyggas in i sĂ„ kommer förebyggeriet att vara en sĂ„dd pĂ„ hĂ€lleberget.

I vĂ„rt land har vi samma grundlĂ€ggande möjligheter att fĂ„ tillgĂ„ng till vĂ„rd, skola och omsorg. Och dĂ€rtill Ă€ven fri högre utbildning. En bra plattform för ett gott liv. Alla har chansen och kan ta den. VĂ€nsterns argument om ”klassklyftor” samt ökad omfördelning av andras resurser för att ge alla ”samma chans” ekar alltsĂ„ tomt och Ă€r bara politiska floskler. 

Sedan vi skrev vĂ„rt debattinlĂ€gg i början av april har korankravallerna i Navestad och pĂ„ mĂ„nga andra hĂ„ll runt om i Sverige under pĂ„skhelgen tydligt visat att rĂ€tt mĂ„nga faktiskt borde sitta inlĂ„sta. LĂ€nge. Missade ”Aleksander” detta? Över etthundra poliser skadades. Grovt brott mot blĂ„ljuspersonal kan ge upp till livstid. Det borde prövas i flera av dessa fall, dĂ€r poliser har vittnat om att de kriminella har försökt allvarligt skada eller till och med döda dem. 

Förebyggande Ă„tgĂ€rder hade kunnat ge oss en varning om kravallerna. Dessa skulle i sĂ„ fall ha satts in lĂ„ngt tidigare med integration som bas. Om ”Aleksander” hade lĂ€st vĂ„r artikel i Folkbladet den 8 april ordentligt, hade han sett att vi bland annat efterlyser ungdomsgrupper och ett hĂ„rdare LVU-omhĂ€ndertagande. Hade Norrköpings kommun varit bĂ€ttre rustade hĂ€r sĂ„ hade vi troligen fĂ„tt förvarning om kravallerna – samt sett till att den hĂ„rda kĂ€rnan av pĂ„drivande kriminella personer redan hade varit borta frĂ„n gatan. 

Vi Àr alltsÄ inte motstÄndare till förebyggande ÄtgÀrder, men var sak har sin tid och sin kontext. Vi Àr nu inriktade pÄ att hantera de problem som de röd-gröna politikerna har skapat. DÄ Àr fler poliser och hÄrdare straff en viktig lösning. Det börjar faktiskt Àven delar av vÀnstern förstÄ. Det Àr framför allt Sverigedemokraterna som har drivit pÄ i frÄgan. Det fortsÀtter vi med.

Framöver skall vi se till att integrera de mĂ€nniskor som har kommit till Sverige. De som inte vill anpassa sig till vĂ„rt samhĂ€lle, exempelvis genom att framhĂ€rda med grov brottslig verksamhet, har inte i vĂ„rt land att göra. De skall lĂ„sas in och sedan – dĂ€r det gĂ„r - utvisas. Det Ă€r enbart hand i hand med en sĂ„dan konsekvent politik som förebyggande Ă„tgĂ€rder av olika slag kan ha rimligt goda chanser att nĂ„ framgĂ„ng. En konsekvent integrationspolitik Ă€r förutsĂ€ttningen för bra resultat i det förebyggande arbetet.