Nytt arenanamn ger IFK rekordintäkter

Ett nytt arenanamn som ger rekordintäkter var den största nyheten på IFK:s årsmöte. "Ett tvåsiffrigt miljonbelopp", sa klubbdirektören Jens Magnusson.

Det var ingen mjuk ingång till IFK Norrköpings 123:e årsmöte. 

Gädda-gate, där trotjänaren Mikael Hansson var en av tre anställda som varslades, skakade om föreningen och blev även en riksnyhet, precis som spelarnas erbjudande om ekonomiskt stöd för att behålla honom. 

Kort därefter kom också beskedet att fyra personer valde att inte fortsätta i styrelsen. Christian Wahlström och Stefan Stenström hade ett år kvar på sina mandat medan sekreteraren Håkan Wetell och kassören Kjell Johnsson-Branzell inte ville ställa upp för omval.

Valberedningen fick bråda dagar men kunde vaska fram trion Nils Ringborg, Henrik Kvick och Sakarias Mårdh.

 

Ekonomiskt blev 2019 både positivt och negativt. Moderföreningen gick plus med 12,5 miljoner kronor, främst tack vare en vinst för spelarförsäljningar på drygt 52 miljoner kronor, och sett till hela koncernen blev överskottet 15,5 miljoner. Koncernen kan också uppvisa ett eget kapital på närmare 111 miljoner kronor.

Det blev dock en kraftig back på driften (omkring tio miljoner kronor) än en gång, därav att tre personer har varslats. 

 

Det var fullsatt på våning 4 på Östgötaportens restaurang, 223 medlemmar.

Ordföranden Peter Hunt, som har ett år kvar på posten och därför inte behövde något omval, öppnade med ett kort anförande där han konstaterade att IFK är starkt, men att det ganska snabbt kan gå utför. Han knöt an till turbulensen tidigare i vinter och sa att han "förstår inte vad problemet är i vår förening".

Kontentan var att det ska satsas på spelartruppen men att det också kräver neddragningar på annat håll.

– Ibland måste man ta obekväma beslut. Tyvärr, men det är vårt (styrelsens) ansvar. Jag ber också spelartruppen att tänka på att det är skillnad på "must have" (måste ha) och "nice to have" (trevligt att ha), sa Hunt bland annat.

 

Klubbdirektören Jens Magnusson kunde konstatera att marknadsintäkterna hade klättrat upp till 24,5 miljoner kronor för koncernen under 2019, klart över budget.

Och han kunde leverera en rykande het nyhet till årsmötet.
– En halvtimme före årsmötet skrev jag på vårt största sponsoravtal någonsin. Det är ett tvåsiffrigt miljonbelopp. Vi ska få ett nytt arenanamn från och med 2021 och det kommer presenteras inom kort. Det är ett femårsavtal, sa Magnusson som också berättade att det planeras för att anlägga en ny konstgräsmatta under EM-uppehållet i sommar.

 

Peter Hunt kunde följa upp med flera positiva nyheter angående arenan:

– Det har pratats om att bygga färdigt arenan i ett decennium och vi har för avsikt att jobba vidare med det i år. Vår förhoppning är att i första hand bygga ett tak över den södra läktaren och så småningom även hörnet, sa Hunt.

Han propagerade även för en bolagisering av verksamheten, inte minst för att kunna göra momsavdrag och bättre kunna konkurrera om spelarförvärvningar med klubbar som har bolagiserats. 

IFK:s pågående etablering på Himmelstalund togs också upp, där IFK köpte klubbhuset av Hagahöjden i somras och där ungdomsverksamheten främst ska bedrivas.

– Hittills har vi investerat omkring 2,5–3 miljoner på den norra sidan. På den södra sidan vill vi bygga en fullstor hall med läktare för elvamannaspel. Det är en betydande investering på ungefär 25 miljoner, sa Hunt.

IFK väntar på svar från kommunen för det sistnämnda.

– När det gäller att ta beslut om hallen så ligger inte det långt borta, bara vi har en markbit att bygga den på. Jag vet inte hur länge vi har hållit på, det är hällristningar här och arkeologiska undersökningar där och det är detaljplaner hit och dit. Nu får fasen kommunen ta och skynda på med den där markbiten så vi kan bygga den hallen. Går det som det ska så ska det vara uppe om något år. Det hänger inte på oss på något vis, sa Hunt.

 

IFK-styrelsen

Ordförande: Peter Hunt (ett år kvar). Ledamöter två år: Ingela Andersson (omval), Jessica Steen (omval) och Henrik Kvick (nyval). Ledamot ett år: Nils Ringborg (nyval). Ledamöter med ett år kvar: Patrik Jönsson och Jörgen Löwenfeldt. Suppleant ett år: Sakarias Mårdh (nyval).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa