De letar personal till hundratals jobb

Nu jagar arbetsgivarna ungdomar till sommarjobben. "Vi får ligga i året runt", säger Finspångs kommuns Anna-Therese Aldrev.

Det är hög tid att söka sommarjobb om du har tänkt att göra det. Industri- och vårdsektorn i Finspång söker just nu hundratals personer till sommaren. Vi har pratat med några av de största arbetsgivarna i kommunen.

Siemens söker, som tidigare år, cirka 200 sommarjobbare, från 18 år och uppåt. Man vänder sig till högskolestuderande eller gymnasister på Curt Nicolin, som har ett nära samarbete med Siemens.

– Det är bra tillfällen för ungdomar att introduceras i en global industri. Flera kommer sedan tillbaka och gör sina examensjobb här, berättar Madeleine Davidsson på Siemens.

Jobben finns inom fem områden; administration, konstruktion/beräkning, projektledning/försäljning, logistik samt ekonomi och inköp.

Gränges söker 100 sommarjobbare. Det gäller skiftjobb under cirka två månader där man kör truck, hjullastare eller travers.

– De som ska jobba får under våren en värdefull utbildning och ett tillstånd för respektive maskin. Sommarjobbarna är jätteviktiga för oss. Vi har redan fått in ett hundratal ansökningar, berättar företagets HR-specialist, Mattias Hagström.

Finspångs kommun söker totalt 300 personer till vård av äldre och till social omsorg i 39 olika arbetsgrupper. 150 personer ska nyrekryteras och 150 platser hoppas man kunna fylla med befintliga. De sökande ska ha fyllt 18 år och behärska svenska språket.

– Det är en utmaning att fylla våra behov. Vi får ligga i året runt och slutar aldrig leta, men vi vill ha ansökningar inne den sista mars, säger Anna-Therese Aldrev, kommunens rekryteringskonsult.

Kommunen erbjuder som tidigare även feriejobb. De riktar sig till gymnasieelever i årskurs ett och två, som är bosatta i Finspångs kommun. Tre veckors jobb, fyra timmar per dag. För många en första möjlighet att se vad det innebär att jobba i en kommun.

– Vi vill att så många som möjligt söker. Det brukar röra sig om cirka 200 feriejobb. Det är en superbra arbetslivserfarenhet att ha med sig inför kommande jobbsök, säger Nicole Söderström, på HR-avdelningen.

Mo Gård söker 75 personer till sommaren som vårdpersonal till gruppbostäderna i Finspång. Kravet är att ha fyllt 18 år och helst ska man ha B-körkort, samt "färdigheter inom samspel och kommunikation".

– Det har blivit svårare och svårare att få fatt i sommarjobbare, men vi löser det, berättar HR-chefen Maria Ejhed.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa