Så är läget inför sista omgången

IFK vann hemma mot Örebro – AIK fick bara 0–0 hemma mot Gif Sundsvall. Inför den sista omgången leder AIK allsvenskan på 64 poäng, två pinnar före IFK. IFK Norrköping är därmed med i kampen om SM-guldet ända in i kaklet. En IFK-seger mot Häcken i sista omgången samtidigt som AIK förlorar mot Kalmar – då hamnar Lennart Johanssons pokal i Norrköping.

Förutsättningarna för AIK var glasklara. Vinst och SM-guldet skulle hamna i Solna. Vid oavgjort eller förlust skulle guldstriden med Norrköping leva vidare inför allsvenskans sista omgång.

I Solna låg däremot SM-guldet i luften ? både bland spelare och supportrar. AIK-fansen har drömt om guld hela säsongen, och mot Sundsvall var den känslan extra påtaglig.

Spelarna såg ut att känna likadant.

AIK bombarderade Sundsvall med målchanser. Det var stolpträffar och det var ribbträffar, och var inte målramen i vägen var WIlliam Eskelinen i Sundsvalls mål där och räddade.

Tryck från start

Trycket började redan efter tre minuter radade AIK upp fyra, fem lägen på rad. Först hittade Henok Goitom in med en djupledsboll till Sebastian Larsson, men skottet parerades av Eskelinen.

Några intensiva sekunder senare hamnade bollen till slut i mål via Goitom och ett massivt jubel bröt ut. AIK:s lagkapten var däremot offside, och målet dömdes bort.

AIK hade flera lägen som kunde ha resulterat i mål, och efter varje farlig målchans ökade ljudnivån flera decibel.

Målchanserna till trots ? 0-0 stod sig halvleken ut.

I andra halvlek byttes Nicolas Stefanelli in mot Sebastian Larsson, och AIK fortsatte att trycka på framåt. Daniel Sundgren hade tidigt ett skott i stolpen, och den efterföljande returen av Goitom räddades undan av Sundsvallsförsvarare.

Att AIK ville säkra guldet på hemmaplan var tydligt, och chanserna i andra halvlek fortlöpte vart om vartannat, samtidigt som Sundsvall var ordentligt tillbakapressade.

Eskelinen var den som höll bortalaget kvar i matchen, och Norrköpings gulddrömmar vid liv. Sundsvalls målvakt storspelade och stod för flera väldigt högklassiga räddningar matchen igenom.

I 86:e minuten kom Henok Goitom mer eller mindre fri till vänster i straffområdet, men Eskelinen räddade återigen.

I ribban på tilläggstid

På tilläggstid forcerade AIK frenetiskt. Heradi Rashidi sköt i ribban och laget hade två, tre lägen till att göra mål på. "Guldmålet" uteblev däremot till AIK:s stora förtret och en eventuell guldfest får vänta.

Nu kommer allt att avgöras i säsongens sista omgång. AIK har två poängs marginal ner till Norrköping. Båda lagen spelar borta på söndag, AIK spelar mot Kalmar och Norrköping möter Häcken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa