Zackrissons nya roll: "Bygga moral i laget"

Stjärnvärvningen Patrik Zackrisson ska hjälpa Leksand att klara SHL-kontraktet.

Men kanske inte på det sätt som många supportrar har tänkt sig.

Jag gör inte supermycket poäng. Min roll blir att bygga moral i laget, vilket kommer att märkas i vinter, säger han.

10 september 2019 05:27

Få nykomlingar i SHL har satsat lika hårt som Leksand inför den här säsongen.

Bland lagets elva nyförvärv är OS-spelarna Patrik Zackrisson, Johan Fransson och Jonas Ahnelöv de mest uppmärksammade.

I synnerhet Zackrisson, som har varit efterlängtad sedan januari 2017 då Mattias Ritola kom till Leksand.

Då såddes ett frö hos mig att komma till Leksand. Jag är ju god vän med Mattias Ritola eftersom vi har spelat mycket tillsammans, bland annat i Skellefteå. Men då var jag inte färdig med spel utomlands.

När Leksand hade slagit Mora i SHL-kvalet i våras skickade han ett sms till Ritola och frågade om laget behövde en center. Senare, när Zackrisson var på semester, skickade han en gummipuck med Leksands klubbmärke till Ritola, med texten ”Vi hejar på Leksand även i Thailand”.

Det var både hets, skoj och lite allvar, säger Zackrisson med ett leende.

Fyraårskontrakt

När Dynamo Moskva kort senare bröt kontraktet med Zackrisson, som hade haft en motig säsong i klubben, blev övergången verklighet och han skrev ett kontrakt på fyra år med Leksand.

Ja, vi ville verkligen satsa på Leksand och hitta klubbkänslan när vi ändå skulle flytta hem. Jag har hört att många i klubben har hoppats på mig. Det är jätteroligt och har blivit en boost för självförtroendet

Senast han spelade i Sverige var säsongen 2015–2016. Då, i Skellefteå, gjorde han 15 mål och totalt 48 poäng på 52 matcher.

Inför återkomsten försöker han sänka förväntningarna.

Folk har förväntningar på att jag ska göra många poäng, men jag gör inte supermycket poäng, även om jag försöker. Då gäller det att bidra med annat. Jag är i grunden en lagspelare som gnuggar och kör hårt åt båda hållen.

Stötta spelare

Patrik Zackrisson har utsetts till assisterande lagkapten i Leksand.

Min roll är att bygga en moral i laget. Det känns självklart att stötta de andra spelarna, både på isen och i omklädningsrummet. Jag är inte rädd för att ge beröm och samtidigt säga om något är fel. Så borde alla i laget känna.

Det blir också lite av en personlig revanschsäsong efter en tuff tid i Ryssland.

Jag åkte in och ut i laget, gjorde inte tillräckligt med poäng och tränaren trodde inte på mig. Det blev en dålig spiral. I slutändan får jag skylla på mig själv.

”Bra SHL-år”

Trots hårdsatsning på många nya spelare – flera av dem av hög klass – är Leksand nederlagstippat inför säsongen. Det förvånar inte Patrik Zackrisson:

Det kommer att bli tufft. Många bra spelare har återvänt till Sverige vilket gör att det blir ett väldigt bra SHL-år. Känslan är att alla lag har blivit bättre.

Ändå har Leksand målet att ta sig till slutspel.

Vi tror på vår trupp och känner att vi är ett tillräckligt bra lag för att klara det. Vi ska ha målsättningen att ha fyra lag bakom oss.

Samtidigt betonar han att ledarstaben med tränarna Roger Melin, Jens Nielsen och Gunnar Persson får en nyckelroll. Speciellt om Leksand radar upp förluster i början av serien:

Det är lugnt och kallt i vårt ledarbås. De stressar inte upp sig om det går dåligt, vilket är bra. Om vi får en dålig start är det viktigt att behålla kylan. Om vi skulle förlora två matcher i rad får vi inte bli frustrerade eller få panik att göra förändringar.
Tålamod är nyckelordet för Leksand den här säsongen.
Roger Melin om sin nya stjärntrio

Patrik Zackrisson, Johan Fransson och Jonas Ahnelöv – Leksand har värvat tungt inför återkomsten till SHL.

Här ger tränaren Roger Melin sin syn på den meriterade trion som var med i Tre Kronors OS-trupp 2018:

+ Johan Fransson, 34 år, back:

”Fransson har tidigare haft ett rykte av att inte alltid vara väl förberedd och leva mycket på sin talang. Men han har med åren förstått vad som krävs av att vara en ledande spelare i sitt lag och tagit till sig det på ett bra sätt. Nu är Fransson kanske bäst tränad och förberedd av alla. Han har med åldern insett vad som kommer att krävas av honom.

+ Jonas Ahnelöv, 31 år, back:

”En glad gamäng som sprider positiv energi kring sig. Han har alltid ett leende som smittar. Vad jag förstår kom Ahnelöv i fjol inte riktigt överens med lagledningen i Rögle och fick därmed lite istid. Nu ska det bli spännande att se honom i Leksand.”

+ Patrik Zackrisson, 32 år, center:

”Han bryr sig inte om hur det ser ut på planen, utan jobbar hårt hela tiden. Zackrisson behöver inte se snygg ut, utan bara kör och ger allt för laget i varje situation. En seriös spelare som tränar hårt. Lite mer tystlåten jämfört med Fransson och Ahnelöv.”


Fakta: Leksands IF

SM-guld: 4 (1969, 1973, 1974, 1975).

Förra säsongen: fyra i allsvenskan, etta i slutspelsserien, playoffseger över AIK och seger i direktkvalet över Mora.

Huvudtränare: Roger Melin, andra säsongen.

Premiärmotståndare: 14/9 Malmö (h).

Nyförvärv: Janne Juvonen, mv, Mora, Johan Fransson, b, Geneve-Servette, Mattias Göransson, b, UMass-Lowell, Jonas Ahnelöv, b, Rögle, Fredrik Forsberg, f, Almtuna, Daniel Olsson Trkulja, f, Linköping, Sebastian Wännström, f, HV71, Andreé Hult, f, Schwenningen, Spencer Abbott, f, Mora, Patrik Zackrisson, f, Dynamo Moskva, Marek Hrivik, f, Vitjaz Podolsk.

Förluster: Jonas Arntzen, mv, Örebro, Mattias Nilsson, b, Sparta Sarpsborg, Hugo Enock, b, Hudiksvall, Kevin Schulze, b, Nürnberg, Wilde Bröms, f, klubb ej klar, Jesper Ollas, f, klubb ej klar, Johan Porsberger, f, AIK, Marcus Karlberg, f, do (lån), Erik Aterius, f, Västervik, Lukas Enqvist, f, Karlskrona, Tobias Forsberg, f, slutar, Anton Karlsson, f, Villach, Axel Bergkvist, f, Kitchener.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Hansson/TT