Zabel börjar i en uppförsbacke

Jag själv är långt ifrån övertygad om att det är rätt man på rätt plats. Men jag tänker heller inte döma ut Tony Zabel på förhand.

17 april 2019 13:08

Rickard Rauge, med sedvanlig superpondus, tog täten in mot podiet i guldrummet i Himmelstalundshallen.

Bakom i släptåg kom Tony Zabel.

Zabel presenterades, inte oväntat, som ny huvudtränare. Bläcket hade torkat på ett treårskontrakt.

Han gick med lätta steg, Zabel, på det plana och rena golvet.

Men när hockeyallsvenskan drar igång i september är det inte plant. Zabel börjar i en uppförsbacke. Han har saker att bevisa.

48-åringens har under de två senaste verkat i lugn och ro i Tyresö/Hanviken. Långt ifrån elitnivån med allt vad det innebär.

Han gick dit från Västerås där han fick sparken. Innan dess hade han fått gå från Djurgården och lämnat Kallinge/Ronneby med en inte helt lyckad sejour som innebar missat play off.

Summa summarum: Tony Zabels cv är inte fläckfritt.

Något som Sune Bergman inte var sen att påpeka när han tog fram motorsågen och inte var nådig mot Vita Hästens nye tränare.

Rickard Rauge var tydlig mot mig i slutet av förra veckan: Han ville ha en långsiktig lösning på plats som huvudtränare.

Det rimmade inte så väl med en 66-årig Sune Bergman som "gick i pension" våren 2018 och ställde upp när Vita Hästen behövde hjälp med att få en lutande båt på rätt köl.

"Kung Sune" lyckades. Hans insats som tränare för Hästen i kvalserien är inget annat än fenomenal. Och i framtiden kan det bli så att det starka kvalet som Hästen gjorde visade sig bli ett vitalt vägskäl för föreningens framtid.

Tillsammans med spelarna undvek Sune Bergman en degradering till hockeyettan för Vita Hästen.

I stället blir det Almtuna – med stjärnor som Tony Mårtensson, Per Svensson och Jens Jakobs – som rök. Almtuna får ställa in sig på matcher mot Sollentuna och Vallentuna inför 200 personer nästa säsong.

Den misären slapp Vita Hästen, även om publiksiffrorna mot Mariestad hade varit större.

Sune Bergman lämnar Vita Hästen som en hjälte. Tony Zabel kommer in som ett frågetecken.

Att erbjuda ett treårskontrakt till Zabel är en risk.

Att skriva på det där treårskontraktet är också en risk.

Fråga Jonas Johnsson, Patrik Klüft, Leif Strömberg och allt vad tränarna har hetat i Vita Hästen de senaste åren.

Man behöver inte leta länge för att hitta skepsis mot Tony Zabel. Jag själv är långt ifrån övertygad om att det är rätt man på rätt plats. Men jag tänker heller inte döma ut honom på förhand.

De där två åren utanför eliten har säkerligen gjort gott. Tid för rannsakan, skapa ett revanschsug och att ompröva sina arbetsmetoder. Sedan tror jag att Zabel är en förhållandevis billig lösning på tränarposten, vilket är nog så viktigt för Vita Hästen i dagsläget med en elitlicens som ska fixas.

Det blir högintressant att se vilken trupp som Tony Zabel snickrar ihop. Han får i stort sett bygga sin eget lag och sa på presskonferensen att man inte ska spela i Vita Hästen för att tjäna pengar. Det kommer att bli mycket ungt och hungrigt.

Simon Krekula var en charmant start på sillyseason.

För Tony Zabels del kommer det emellertid inte att räcka med lovande värvningar och viktiga kontraktsförlängningar.

Rickard Rauge tror stenhårt på sin tränarrekrytering.

Men Zabel kommer att behöva vinna några matcher extra för att fånga supportrarnas hjärta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis