Speciellt att möta Hästen för Rygaard

Efter fem år i USA är Nils Rygaard "hemma" igen. Närmast som motståndare till Vita Hästen.

8 oktober 2019 16:30

Den numera 24-årige forwarden inledde sin karriär på isen i Vita Hästen.

– Började i Björnligan som treåring och var kvar i Hästen till jag var 15. När jag började hockeygymnasiet blev det LHC, berättar Nils Rygaard efter tisdagslunchen.

Den mycket lovande talangen valde 2014 att flytta till USA för att kombinera studier med ishockey. Först i Janesville Jets i NAHL och därefter tre och en halv säsonger i University of Alaska-Anchorage i NCAA.

– En fantastisk tid. Jag har verkligen vuxit både som människa och på isen. Jag har blivit starkare både fysiskt och mentalt. Det är väldigt utvecklande att bo i ett annat land och lära sig ta hand om sig själv. En bra förberedelse för att spela elithockey, säger Nils.

Efter att ha slutfört studierna valde han att flytta tillbaka till Sverige igen. Inte till Norrköping den här gången. Numera bor han i en lägenhet i Stockholm, ihop med flickvännen, och spelar allsvenskt med Södertälje.

– De hängde mest på låset för att försöka ta in mig i truppen. Välkomnandet har varit jättebra, säger han.

På onsdagskvällen väntar match mot moderklubben när "Hästarna" gästar Scaniarinken. En speciell situation, erkänner Norrköpingssonen.

– Det ska bli jättekul att möta Hästen, en häftig känsla att få spela mot sin moderklubb. Jag kan erkänna att de datum när vi möter Hästen, både hemma och borta, är inringat i kalendern sen länge, säger Nils.

Trots att det är ett antal år sen han spelade i Hästen känner han flera spelare i nuvarande trupp – bland andra målvakten Viktor Kokman som han spelade med som ung och Christopher Fish som han spelade med i LHC:s juniorlag.

Än så länge har det inte blivit nåt mål för Nils i SSK, men han är sugen på att försöka överlista gamle polaren i Hästens kasse.

– Det skulle vara väldigt kul att få göra mitt första mål i allsvenskan. Jag får göra som under ungdomsåren mot Kokman, då var det alltid roliga fighter framför målet, säger Nils med ett skratt.

Båda lagen har inlett serien på ungefär samma sätt. Vita Hästen har nio poäng på sju matcher, Södertälje en poäng mindre.

– Jag tror på en hård fight där "special teams" blir en avgörande faktor, som i varje match. Inget av lagen lär hålla i handbromsen.

Nils har kvar familjen i Norrköping, liksom ett antal släktingar och vänner. Flera tar plats på läktaren – för att hålla tummarna för Hästen eller för Nils den här gången?

– Haha, ärligt talat har jag inte frågat om det, konstaterar Hästen-produkten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander