Om det hade blivit noll poäng i Himmelstalundshallen mot Pantern, så hade Vita Hästen haft fyra poäng upp till slutspelsserien och tre poäng ner till det läskiga negativa kvalstrecket.

Nu blev det tre pinnar mot skåningarna, vilket gör att Hästen bara är en poäng bakom Modo på åttondeplatsen, och framför allt: sex sköna poäng ner till kvalstrecket med bara två omgångar kvar att spela.

Det fanns mycket som var bra med Vita Hästens insats mot Pantern.

– Vi vet att vi är ett bra lag. Om man jämför i går mot matcherna mot Troja och Södertälje, så kommer vi ut starkare i går. Vi är mer desperata. Då är det mer smågrejer som fungerar för oss. Den fina starten var självklart viktig också. Men så som vi spelade mot Pantern, så ska vi spela varje match, säger Villiam Haag.

På frågan om varför den där desperationen inte fanns mot just Troja och Södertälje resonerar Haag så här:

– Alltså, det är sport. Jag tror ingen i laget går in med mindre motivation i någon match. Vi vet om vår situation, både att vi kan ta oss till slutspel och hamna i tråkigare situationer.

– Vissa matcher går det inte vägen helt enkelt. Alla spelare försöker hela tiden att göra sitt bästa och skapa nånting bra. I går var det verkligen kniven mot strupen och vi fick några studsar med oss i början som gör att vi får en bra start. Det är små marginaler i alla matcher.

Var det extra nervöst att spela mot Pantern, matchen betydde ju väldigt mycket och det var sista hemmamatchen i grundserien?

– Det spelar egentligen ingen roll vilken match det är. Men nu i det här läget när det är tätt mellan alla lag runt omkring oss, så gäller det extra mycket och det är klart att det är nervöst. Men jag tror många kände att vi vet vår kapacitet och försökte komma ut med så mycket energi det bara går.

Trots de sex poängen ner till det negativa kvalstrecket tar Villiam Haag inte ut ett smack i förskott på den fronten.

– Verkligen inte. Det är 14 bra lag i serien. De där nere kan vinna sina matcher, det kan gå hur som helst. Det är klyschigt, men det gäller att spela till matchen blåses av. För oss finns inget annat än att ta så mycket poäng som möjligt och försöka nå slutspel, säger Villiam.

Söndagens motstånd – AIK – ligger trea i hockeyallsvenskan. Men Gnaget har en synnerligen blek form med fem(!) raka nederlag. Villiam Haag räknar dock med en svårlöst uppgift.

– En väldigt rolig match liksom. Allt med att få åka upp till huvudstaden, jag skulle väl säga att Göteborg är huvudstaden, men ändå, säger Haag på sin breda Göteborgsdialekt.

– AIK är redan klara för slutspel och vill toppa sin form där. De kommer köra på för fullt och vi har vårt att kämpa för.

Att åka upp till Hovet med senaste segern i bagaget måste ge mer harmoni i själen?

– Självklart. Som lag fick vi nyttigt självförtroende. Vi vet att vi kan göra det bra mot topplag, allt från Pantern till AIK. Det är stor skillnad jämfört med om vi hade torskat i går. Vi måste dock vara på från start för att ha chans mot AIK och det är roligt att det gäller något ändå in. Inget lag är avhängt.

Topp åtta är ert givna mål nu, vad känner du att ni kan uträtta där om ni når dit?

– Jag tycker att vi kan komma väldigt långt. Det är just att hitta den där kontinuiteten som vi har pratat om hela säsongen. Kommer man väl dit, så kan nåt lag toppa sin form och något kanske går ner sig lite. Det hade varit roligt att försöka fortsätta visa hur bra vi är.

Alla spelare i Vita Hästen tränade för fullt under lördagen förutom Simon Mitman och Arvid Degerstedt.