PODD: "Jag har inte alls tänkt på kval"

Viktor Kokman har inte gett upp slaget om att undvika kval. "Jag tror och hoppas att alla går för det", säger Vita Hästen-målvakten i podden Vita Stjärnan.

11 januari 2019 10:30

Ni kan tabelläget redan. Vita Hästen ligger så sist som man bara kan göra i allsvenskan.

Det är 51 poäng kvar att spela om och för Hästens del är det just nu (innan Tingsryds fredagsmatch) 15 poäng upp till säker mark under hovarna.

Omöjligt att ta in? Inte enligt Viktor Kokman i alla fall.

– Jag har inte alls tänkt på att det ska bli kval, det hoppas jag inte att någon annan gör heller. Vi vill verkligen gå för det här och ge det en chans. Oavsett hur det blir tror jag att vi har mer nytta av att vi krigar in i det sista, än att vi börjar förbereda oss mentalt redan nu att det blir kval. Jag tror ingen mår bra av det heller. Jag tror och hoppas att vi allihopa går för det, säger Kokman när han gästar vår podd Vita Stjärnan.

Annars blir det bara att spela av 17 matcher?

– Ja, det blir mycket att spela av. Det är fortfarande mycket poäng kvar att spela om, konstaterar Hästen-målvakten från de egna ungdomsleden.

Uppryckningen efter nyår ger i alla fall lite bränsle till framtidstron. Efter att ha avslutat 2018 med en poäng på åtta matcher har det blivit betydligt ljusare 2019.

Vita Hästen är obesegrat vid full tid de senaste tre matcherna och har framför allt fått fart på målskyttet.

Insatsen överlag har heller inte gått att klaga på – förutom ett antal avgörande sekvenser som inte har gått lagets väg under säsongen.

– Jag tycker att vi har spelat bra ganska ofta men inte fått vad vi har förtjänat. Det är surt och det ser man ju i tabelläget också. Vi hade behövt några poäng till.

Hur mycket tär det mentalt, att man är så nära?

– Man försöker ju släppa det men det blir mycket mentalt. Om det är jämnt i slutet vill man kanske för mycket ibland. Men sen försöker man ta det match för match och inte tänka på att det har gått som det har gått innan.

Och ibland kanske man vill för "lite", att man är rädd om poängen och blir försiktig och passiv?

– Ja, precis. Det är ju en liten blandning. I stället för att spela avslappnat som Oskarshamn (serieledaren) kanske gör. För dem är det väl skit samma om de förlorar om det står oavgjort men för oss är det ju så viktigt att vi kanske blir lite passiva fast vi egentligen kanske inte vill. Då känns det som att varenda misstag straffar oss mer än det gör för andra lag, säger Kokman.

Det är han och Marcus Hellgren Smed som delar på målvaktsposten den här säsongen. Två oprövade spelare på allsvensk nivå som mestadels har roterat runt under säsongen.

På sistone har dock Kokman varit förstemålvakt och han själv är nöjd med säsongen hittills.

– Det är mycket upp från förra året. Jag har fått mer förtroende och har fått stå fler matcher. Jag tycker jag har hållit en bra nivå också även om det har dippat i några matcher. Det vill man ha tillbaka och ändra på men för det mesta har det gått ganska bra, säger han.

Så här beskriver han skillnaderna mellan sig själv och kollegan/konkurrenten/kompisen Hellgren Smed:

– Han är ju aggressiv och räddar mer puckar, om man säger. Jag vill gärna stå och få den på mig lite mer, blocka den.

För 25-årige Viktor Kokman var det ett stort steg när han återvände till moderklubben Vita Hästen inför förra säsongen, och fick dela omklädningsrum med barndomsidolerna Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson.

– Det är fortfarande speciellt men nu är det väl mer att man försöker tävla mot dem på träningarna och så. Nu har man vant sig att spela i Himmelstalundshallen också. Det var mycket värre förra året. Man undrade vad alla på läktaren skulle tycka, säger han och skrattar.

Det och mycket annat, bland annat hur Viktor Kokman förstörde en green under sitt arbete på en golfbana, kan ni lyssna på i podden Vita Stjärnan.

Samt självklart lite snack om Vita Hästen i stort och även IFK Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh