Det har inte ramlat in särskilt många poäng på kontot den senaste tiden och även om det blev en poäng borta mot serieledande Oskarshamn efter en relativt bra insats hade laget mått bra av ännu fler i det utsatta tabelläget i botten.

Jesper Samuelsson håller med.

Det säger han bland annat när han gästar det 27:e avsnittet av podden Vita Stjärnan.

Artikelbild

– Det var en bra prestation igår (onsdag) igen, men det är så himla farligt att fastna i sådana tankar att man är nöjd med det, för en bra prestation i sig ger inga poäng. Det är mer att om man radar upp bra prestationer så är sannolikheten att man ska vinna större, säger Vita Hästens lagkapten.

Därför har han svårt att känna sig nöjd med poängen i Oskarshamn, även om insatsen var stark på många sätt.

– Över tid är det sådana saker som kommer göra att vi tar poäng. Vi är bättre strukturerade defensivt nu. Det rann iväg mot Västervik i och för sig, men det berodde på många faktorer, så såg inte matchen riktigt ut, säger Samuelsson som också tänker på lagets oförmåga att förvalta ledningar.

1–0 mot Oskarshamn tappades igen.

– Vi har släppt in mål nästan per omgående i varenda match där vi tagit ledningen. Det är mycket sådana detaljer man tänker på, vad vi gör för fel när vi leder. Om vi blir passiva?

Hur känner du för läget där ni ligger, är det jobbigt?

– Tabellpositionen speglar våra insatser så vi kan inte tycka det är jobbigt på något sätt. Om man slutar jobba med de här detaljerna som gör att vi kommer spela bättre och inte fokuserar på nuet utan tittar tillbaka på alla snöpliga förluster kommer man förlora ännu fler matcher. Men jag tycker det är väldigt bra go i laget, alla vill åt samma håll.

Vad måste ni bli bättre på för att börja vinna?

– Produktionen framåt. Om vi släpper in ett–två mål ger vi oss själva chansen att vinna, är vi mer produktiva i målskyttet kommer vi plocka fler poäng.

Sedan laget tog sig upp i hockeyallsvenskan har man i stort sett kämpat runt de nedre strecken varje säsong. Första året ledde det ändå till ett SHL-kval mot Modo efter en häftig avslutning på säsongen, men annars har klubben legat på ungefär samma nivå hela tiden.

Jobbigt mentalt?

– Det funderar man inte så mycket på när man är mitt i det. Det är varje match för sig. Klart det hade varit ett helt annat go i stan om vi låg högre upp.

Du som Norrköpingskille känner kanske av hur folket känner ännu mer också?

– Det är oundvikligt. Man är uppvuxen här och känner mycket människor. Man pratar med mycket folk, när man är i affären och när man tankar snackar man med gubbarna på macken. Ingen är nöjd med läget, men det är inte vi heller. Vi är ganska överens.

Något problem med att folk tycker och tänker har han inte.

– Det är det arbetet man har, man vill att folk ska bry sig och vara engagerade. När det går dåligt är det negativa tankar. Man får sortera vad man läser, vilka man pratar med och vad man tar in.

– Om vi skulle sticka huvudet i sanden och tycka synd om oss själva kan vi lika gärna lämna wo, fortsätter Samuelsson.

De senaste två säsongerna har Samuelsson haft rollen som lagkapten. Ett speciellt uppdrag.

– En ärofylld uppgift i ens moderförening. Jag älskar Vita Hästen och har alltid gjort. Det känns jättebra, inget jag ser som en börda eller extra press, svarar Samuelsson som hoppas ha många år kvar på isen – och som långt ifrån släppt drömmarna på spel högre upp.

Men sedan?

Då kan 30-åringen tänka sig att fortsätta inom ishockeyn på något sätt.

– Jag har börjat gå tränarutbildningar inom Östergötlands Ishockeyförbund och Svenska Ishockeyförbundet. Jag och Marcus (Eriksson) var på grundkursen i våras.

Ni kommer fortsätta vara ett radarpar även efter karriären?

– Jag har alltid sagt att jag ska spela en säsong mer än honom så jag går förbi i antalet spelade matcher. Han säger att han alltid ska fortsätta, haha.

Nu har Vita Hästen två raka hemmamatcher, mot Karlskoga under fredagen och mot Karlskrona på söndag. Den sistnämnda där man spelar i orangea tröjor för att ta ställning mot mäns våld mot kvinnor.

Det har skapat en diskussion eftersom Karlskrona spelar i orange normalt sett.

Samuelsson:

– Det är ointressant egentligen. Vi är Vita Hästen, vi vet vad vi står för. Rött, vitt och svart. En gång om året har klubben valt att spela i orange och det sammanfaller den här gången. Det finns ingen anledning att lägga energi på det. Jag tror alla står bakom att vi tar kampen mot våld mot kvinnor. Vita Hästen är en stor organisation i Norrköping med flera hundra ungdomar, det är jättebra att man tar täten i hockeysverige och förmedlar det här budskapet.

Det och mycket mer pratar Jesper Samuelsson om i podden där han också hoppas på sex poäng på veckoslutets två matcher.

På slutet av podden finns även lite IFK-snack och summering av säsong.