Misstag bakom Hästens bortaförlust i Tingsryd

Eget slarv fällde Vita Hästen. "Det kändes inte som om sinnesnärvaron var där riktigt", sa Tony Zabel efter 6–4 till Tingsryd.

22 september 2019 17:48

Nelson Garden Arena är inte Vita Hästens favorithall. Det här var åttonde raka matchen utan seger i den kompakta hallen i södra Småland.

– Jag är oerhört besviken. Det är ändå tre poäng som vi spelar om. Jag vill inte ta något från Tingsryd men de är inte tillräckligt bra för att göra sex mål mot oss. Det är vi som bjuder på det med dålig puckhantering, sa Tony Zabel efter en kort tids reflektion efter matchen. 

 

Vita Hästen inledde ganska klent framåt. Det var en rätt torftig offensiv de första 20 minuterna där gästerna hade svårt att komma i samlad attack och få till några längre anfall.

Periodens enda mål kom genom förre Hästen-spelaren Anton Blomberg som tryckte in 1–0 bakom Oscar Masiello i powerplay.

 

Gästernas spel lyftes i mittperioden, efter Tingsryds 2–0. Det blev dock lite halvstökigt runt reduceringspucken. Först blev det videogranskning efter Jens Hellgren lyftning in mot kassen och i efterhand ändrades målskytten också till Jesper Samuelsson.

Vita Hästen fick även till en kvittering i numerärt överläge. Linus Andersson, som har gjort mål i samtliga tre matcher hittills, höll sig framme på en retur och vispade kyligt in 2–2 i nättaket.

Backen Arvid Aronsson blev sedan en riktig otursgubbe för Vita Hästen. Från eget sarghörn skickade han in pucken rakt i slottet där Jakob Heljemo tackade och tog emot och gav Tingsryd ledningen igen.

 

Med tanke på att Vita Hästen sånär höll på att komma ifatt från 0–4 mot Timrå i fredags var det självklart öppet inför den tredje perioden. Som blev ruggigt händelserik och bjöd på ett par avgörande Hästen-misstag.

Jacob Spångberg kvitterade först med en riktig kanon från blålinjen och därefter gav Kevin Elgestål Hästen ledningen för första gången. Trodde vi. "Målet" underkändes dock efter en lång videogranskning.

– Domaren sa att vi touchade på målvaktens benskydd innan pucken gick in i mål. Det känns ju väldigt märkligt men man får ju lita på att det är så. Om vi hade fått 4–3 där hade vi fått en annan typ av energi, sa Zabel om den avgörande sekvensen.

 

I stället blev det två snabba Tingsryd-mål som svängde matchen åt andra hållet. Jens Hellgren tappade pucken i egen zon vilket ledde till 4–3 som senare också blev 5–3.

Hästen fick dock liv i matchen när Marcus Eriksson reducerade till 5–4 i powerplay med drygt fem minuter kvar av matchen.

Men slutforceringen uteblev. Christopher Fish drog först på sig en onödig utvisning efter avblåsning och följde upp det med att snacka till sig matchstraff. Det blev självklart ett smått omöjligt uppdrag att få till en kvittering med en man mindre och i stället blev det ytterligare ett Tingsrydsmål i tom kasse.

 

Tony Zabel var inte nöjd med de egna misstagen som blev avgörande för resultatet.

– Vi hanterade spelet med puck väldigt illa och det måste bli bättre. Min känsla är att vi hade pucken i försvarszon många gånger, sen hade de den och sen låg den i mål. Det är lite så jag känner, att vi bjuder bort det här i dag. Det är väldigt enkla forecheckingslägen som vi ska spela oss ur och sen vet jag inte riktigt vad vi håller på med. Det kändes inte som om sinnesnärvaron var där riktigt. De här situationerna har vi hanterat alldeles utmärkt i de två andra matcherna.

Zabel hittade ändå en del positivt att plocka med sig.

– Det var starkt av killarna att ligga under och komma tillbaka. Det är bra att vi aldrig ger oss, det gillar jag med gruppen, sa han.

Matchfakta

TINGSRYD–VITA HÄSTEN 6–4 (1–0, 2–2, 3–2)

Första perioden: 1–0 (17.02) Anton Blomberg.

Andra perioden: 2–0 (Filip Oweson, 2–1 (23.04) Jesper Samuelsson, 2–2 (27.29) Linus Andersson, 3–2 (33.48) Jakob Heljemo.

Tredje perioden: 3–3 (43.57) Jacob Spångberg, 4–3 (51.11) Gustav Olhaver, 5–3 (53.06) Anton Blomberg, 5–4 (54.24) Marcus Eriksson, 4 (59.37) Felix Olsson.

Skott: 27–27 (8–4, 7–14, 12–9). Utvisningar: Tingsryd 5x2, Vita Hästen 2x2, 1x5, 1x20.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh