"Man behöver inte försköna någonting"

Veteranen Daniel Josefsson vill ta en stor roll i kvalserien. ”Vi har ett ansvar att hålla kvar Hästen”, säger han.

14 mars 2019 19:30

LÄS MER: "Måste förbereda oss på alla åtta lag"

LÄS MER: En kamp mot klockan med skadorna

LÄS MER: Bergman: "Som att komma hem igen"

37-åringen kallades tillbaka till Himmelstalundshallen när det krisade i vintras. Josefsson har gjort en stark halv säsong i Hästen men det hjälpte inte.

Kvalserien väntar på torsdag.

Den sista striden över tio nerviga och ångestfyllda omgångar för att rädda klubben kvar bland landets 28 bästa klubbar.

I den allsvenska kvalserien blandas förhoppningarna från division 1-lagen (som spelar playoff 3 nu) med ångesten från de allsvenska klubbarna – om man ska hårddra det. Daniel Josefsson nickar instämmande åt beskrivningen och han hymlar inte med allvaret i uppgiften.

– Det finns verkligen två sidor och det gäller att köpa båda. Kommer man uppifrån så vill man inte vara där från början egentligen. Det är ju sanningen och det behöver man inte försköna någonting. Det är en miss helt enkelt men nu är det den utmaningen som är framför oss och det är så vi ska se det. Det finns ju jättebra möjligheter att prestera bra i viktiga matcher till exempel. Nummer ett är ju ansvaret vi har att hålla kvar Hästen, det är ju inget annat, konstaterar Josefsson utanför omklädningsrummet efter torsdagsträningen.

Känner du att du har en större roll i det här än exempelvis en 20-åring som har lånats in?

– Ja, absolut, det tycker jag att jag ska ha också. Den personen kan bli lika viktig också men givetvis är det ett större ansvar för mig med erfarenheten av kval och liknande. Men alla reagerar olika också och det finns inga klara recept att ”så här ska du tänka”. Jag vill mer förmedla ett lugn, det är hockeymatcher som ska spelas.

Varken mer eller mindre typ?

– Nej, men givetvis att det är ett sportsligt allvar i det. För klubben och allting. Det ska vi ha med oss hela vägen. Då kommer man jobba det där lilla extra, det är jag helt övertygad om. Om man har med sig det på ett positivt sätt kan det bli väldigt bra resultat, man gör väldigt bra prestationer.

LÄS MER: Beskedet: Hästen sparkar Strömberg

LÄS MER: Rauge: "Kände att vi måste agera"

LÄS MER: Hästen-profilerna: "Alltid en chock"

LÄS MER: Strömberg: "Tar ansvar för vad jag gör"

Det är en trend som ska vändas för att komma dit. Vita Hästens måltorka måste få ett slut, matcher måste börja vinnas och självförtroendet måste komma tillbaka. Allt det där hänger givetvis ihop och möjligen att tränarbytet för en vecka sedan kan lösa upp en del knutar.

Det var sent i fredags kväll, efter sista grundseriematchen mot Västervik, som beskedet kom att Sune Bergman återvänder och tar över efter Leif Strömberg.

– Man är inte med och påverkar de besluten över huvudtaget så det är bara som alltid, att köpa situationen. Sen är det alltid tråkigt när det sker, säger Josefsson.

Bergman identifierade också den offensiva ineffektiviteten som det största problemet och det är den enskilt största detaljen som nu finslipas.

– Det har varit bra träningar. Det är några grejer som vi har jobbat ganska intensivt med. Det är inget stort, mer småjusteringar. Lite i tänket, både offensivt och defensivt.

Sune är lugn när han instruerar.

– Ja, det är ganska bestämt och tydligt. Men vi får väl se, det har inte varit matchsituationer än.

LÄS MER: Supportern önskar långsiktighet

Både Sune Bergman som tränare och Daniel Josefsson som spelare har gott om hockeyrutin i kroppen. Men deras vägar har egentligen aldrig korsats under åren.

– Jag har aldrig haft honom men han var i HV samtidigt som jag flyttade ned till Jönköping som junior. Det var några år efter hans guld där. Där nere känner man ju till honom jätteväl naturligtvis. Han har en gedigen kunskap och jag tror det blir bra, konstaterar Josefsson.

Han är välkänd i Norrköping också. Om han skulle vara med och lyckas rädda Vita Hästen kvar i allsvenskan skulle det knappast sänka hans varumärke i Himmelstalundshallen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh