Hästen permitterar för att klara krisen

Vita Hästen är den senaste av hockeyallsvenska klubbar som väljer att permittera personal och spelare.

27 mars 2020 11:13

Västerås, Almtuna, Södertälje är de senaste hockeyallsvenska klubbarna som väljer att permittera spelare och ledare för att klara följderna av coronakrisen.

Inte helt oväntat sållar sig Vita Hästen, som innan corona-virusets framfart haft det tufft ekonomiskt, till den skaran.

Hur omfattande permitteringar det handlar om är klubbchef Dan Björkman försiktig med att uttala sig om.

– Hur många som det handlar om och hur länge vill jag inte uttala mig om. Vi har en dialog med facket och jag vill inte frångå de förhandlingarna förrän de är klara, säger Dan Björkman.

Permittering innebär att arbetsgivaren, utan att anställningen upphör, inte tillhandahåller arbetstagaren något arbete. Under permittering är arbetstagaren skyldig att infinna sig igen då arbetsgivaren beordrar detta. Arbetsgivarens lönekostnader kan minska med omkring hälften genom att staten står för en större kostnad. Den anställde får behålla 90 procent av lönen.

Det är en känslig period på en skakig spelarmarknad där inte bara lag från hockeyallsvenskan permitterar. Frölunda, Malmö Redhawks har gjort det i SHL.

 

Samtidigt jobbar Hästen med att nyrekrytera spelare till kommande säsong, Leksands J 20-back Jakob Stöffling skrev på för kommande säsong för fem dagar sedan. Unge forwarden Karl Påhlsson ska enligt obekräftade uppgifter vara aktuell för Hästen.

Corona-oron, och en extra tanke på ekonomin, ställer dock till det och kan bli ett hinder för övergångar som läget är nu. 

– Jag hade väl egentligen gjort klart med en yngre spelare från SHL faktiskt. Han var muntligt klar för en månad sen. Den klubben väljer sedan att ha kvar den spelaren för att han är så pass bra och bär en billig peng, berättade tränaren Tony Zabel bland annat för Sporten tidigare i veckan.

De senaste dagarna blev det också klart att Vita Hästen tappar två bärande spelare. Linus Andersson ska spela för Djurgården i SHL och Arvid Aronsson återvände till sin förra klubb Karlskoga i allsvenskan.

 

Sedan tidigare har klubben kontrakt med målvakten Oscar Masiello, backarna Jens Hellgren och Wilmer Lindblad samt forwardsen Jesper Samuelsson, Christopher Fish och Patrick Blomberg.

Det är ett digert jobb som väntar med spelartruppen samtidigt som klubben kämpar för att rädda ekonomin. Ytterligare omkring 3,5 miljoner kronor ska in på en dryg månad för att säkerställa elitlicensen. Om inte det kravet ändras på grund av coronasituationen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle