Med tre år i Tyskland i bagaget återvände Mattias Beck till hockeyallsvenskan och Västerås IK inför den här säsongen. I Sveriges näst högsta serie har Beck i många år varit en poänggarant.

I Västerås funkade det inte alls. Efter fem poäng (1+4) på 19 matcher – och några bänkningar – lämnade Beck och kritade på för Vita Hästen.

I sin nya klubb har 35-åringen nu gjort sex matcher med två assists som facit. Inget skräckinjagande.

Artikelbild

– Jag var inte i form när jag kom hit. Jag hade inte spelat hockey på ett tag kändes det som, och jag har haft en tuff start på den här säsongen. Men jag vill ju prestera bättre här än vad jag har gjort, även om jag försöker vara schysst mot mig själv och inte ställa för höga krav, säger Mattias Beck.

– Jag tycker att jag hittar min plats mer och mer. Jag hoppas och tror att det kommer bli bättre.

Var ditt självförtroende lite stukat när du kom till Norrköping?

– Det är väl klart att det är så. Jag hade aldrig i min karriär varit i den sitsen som jag hamnade i hos Västerås. Det sätter sina spår. Men att komma hit till "Strumpan", och få bra förtroende, är väldigt uppskattat. "Leffe" använder mig så som jag ska användas. Han ger mig chanser att göra något bra.

Du lämnade Västerås som flyger och gick till ett Vita Hästen med stora problem. Vad har Västerås som inte finns här?

– Om man tittar på materialet så ska det inte vara så här stor skillnad. Det är små marginaler. Om man som lag hittar något och det flyter på – då kan det bära långt. Men det är ganska fascinerande hur det kan se ut.

Vita Hästen har en brant uppförsbacke framför sig när det kommer till att undvika kvalserien. Det mesta pekar dit.

Mattias Beck har spelat kvalserien en gång, med Södertälje 2015. Det slutade med att SSK åkte ut.

– Det är mindre roligt. Positiva kval är en helt annan grej. Vi är dock en så pass stark grupp i Hästen, så vi ska kunna hantera det om nu blir en kvalserie, säger han.

Vad tror du om era chanser att slippa kvalet?

– Det är några poäng upp, så är det ju. Men rent hypotetiskt: om vi går in i kvalserien, så måste vi göra det med en bra känsla. Det är därför det är så viktigt att fortsätta tro på det här. Jag menar, det kan gå fort, det har vi sett andra säsonger där lag har lyft.

Mattias Beck avslutar innan han går in i omklädningsrummet för en videogenomgång.

– När man förlorar mycket blir det lätt till slut att man känner sig okej med det. Och där får vi absolut inte hamna. Att förlora är aldrig okej, oavsett vilka vi möter. Jag måste säga att humöret på grabbarna är väldigt bra med tanke på vår sits. Vi fokuserar på det positiva och det måste vi göra. Att gnälla kommer inte ta oss framåt. Det kanske låter fånigt, men vi har positiva saker att ta med oss från de senaste matcherna, säger Mattias.