LÄS MER: Hästen vörvar rutinerad forward

LÄS MER: Nyförvärvet: "Laget känns bättre än så"

Egentligen skulle inte Jens Jakobs spela i hockeyallsvenskan i år. Men han lämnade norska Storhamar, fick korttidskontrakt med AIK där brodern och tidigare Hästen-spelaren Jeff Jakobs är assisterande tränare.

Artikelbild

| Poängkungarna möttes. Mattias Beck i Mora-dress i kamp med Jens Jakobs, då i Djurgården. Nu möts de igen, när Vita Hästen och Almtuna drabbar samman.

När förlängningen uteblev hamnade Jens i Almtuna.

Samtidigt kom Mattias Beck tillbaka till hockeyallsvenskan efter flera säsonger i tyska andraligan. Först i Västerås och nu alltså i Vita Hästen.

Två ledande poänggörare som varit med sedan hockeyallsvenskan startade 2005.

Säsongen 2011-2012 spelade de tillsammans i Mora.

Artikelbild

| Mattias Beck som spelat hem 308 poäng sedan 2005 i hockeyallsvenskan.

–  Vi spelade inte i samma femma under den tiden. Men Jens är en skicklig spelare, jätteteknisk och målfarlig. Han fick chansen i SHL vid ganska sena år vilket tyder på att han har den rätta puschen, säger Mattias om Jens Jakobs

Inför onsdagskvällens match mellan Vita Hästen och Almtuna är det Jakobs som leder den hockeyallsvenska maratontabellen med 311 poäng.

Mattias Beck jagar bakom på 308.

Ett tag skiljde bara en poäng, men Jens Jakobs satte två mål och ett assist i 6–5-förlusten mot Modo.

– Det är inget man hänger upp någonting på men det är en kul grej att ha i bakgrunden. Nu är det han som leder och jag som jagar, säger Mattias.

Är det roligare?

– Nej, det vet jag inte.

– Man vill producera och hjälpa laget. I den situationen vi är i nu behöver vi alla poäng vi kan få. Det blir en jätteviktig match mot Almtuna, det är det laget vi ska nå i första hand i tabellen.

Du har börjat producera, samtidigt som Hästen börjat spela in poäng efter årsskiftet.

– Vi har börjat göra lite mål, hela laget. Jag tycker vi har spelat bra men det har inte resulterat i några mål, då är det svårt att vinna. När man väl börjar göra lite mål så är det lite klassiskt att det blir några fler av bara farten. Man slutar fundera så mycket vid lägen utan mer bara lägger dit den. Det är så små detaljer som styr det. Viktigast är att vi fortsätter med det här försvarsspelet som vi har, inte börjar slarva med det. Vi har haft ett grymt bra målvaktsspel också. Det är viktigt att komma ihåg de nycklarna som gör att vi har gått bra på slutet.

– Målskyttet kan komma och gå men det andra måste vi hålla i för att bli framgångsrika, säger Beck.

Det har varit en del skador och Hästen har spelat på tre femmor. Är ni slitna?

– Jag tycker inte det är några problem överhuvudtaget. Alla vill spela mycket och nu får alla göra det. Jag tycker inte någon är sliten. Det visade vi mot Björklöven senast. Lång resa, svår match och vi spelade på tre femmor och gjorde det jäkligt bra, säger Beck om den senaste bortasegern.