Visar upp sin sport – på världsevent

Jenny Kempe gör sitt livs aikidoresa. "Det var lite av en chock först. Jag som aldrig varit ute internationellt".

11 juni 2019 09:00

Det var i våras hon fick beskedet att Norrköpingstjejen Jenny Kempe är en av två svenskor samt 23 aikidoutövare från övriga världen som ska visa upp sin sport i World Martial Arts Masterships.

Eventet kommer ta plats i Chungju/Seoul i Sydkorea.

– Den första av två dagar som aikidon har, kommer det bli ett seminarie med en fransk huvudledare som ska träna med koreaner. Sedan är det dag nummer två då vi ska ha den här demonstrationen. Det känns jättenervöst. Jag vet inte riktigt vad som förväntas av oss, men Elena (Bogdanova) är duktig och jag känner henne sedan tidigare, säger Jenny.

Till skillnad mot övriga sportvärlden handlar aikido minst av allt om att tävla. Det är mer ett förhållningssätt och försvarsteknik där kraften från den som attackerar vänds emot dem.

Mot IF Dojo Norrköpings ordförande Kimmo Osen, visar Jenny Kempe med några enkla rörelser hur man får kast på en betydligt större och starkare motståndare.

Det ser retfullt lätt ut.

Men har tagit en livstid att lära sig.

Jenny tillhör en skara av Sveriges högst graderade kvinnor, I höstas tog hon sin 4:e dan.

– Jag fick ytterligare en gnista av det. Det finns några kvinnor som har fem. Men nu har jag har presterat klart när det gäller uppvisning. Ska jag ta min femte dan, blir jag rekommenderad att få en grad till. Då behöver jag inte visa vad jag kan för någon kommitté, säger 45-åringen som hållit på sedan hon var sex år.

Det var hennes pappa som startade en nybörjargrupp 1980.

Sporten har med tiden blivit en naturlig del av tillvaron.

– Eftersom jag hållit hela livet så är det en del av mig. Det är svårt att tänka sig att inte träna. Jag mår jättebra av det här, både kondition, balans, motorik och speciellt självkänslan. Som tjej är det jättebra att kunna. För det här är en självförsvarssport, säger Jenny och fortsätter.

– En av grundprinciperna. Om någon trycker mot mig vill man gärna trycka emot, om någon drar så vill jag dra tillbaka. Men i aikidon utnyttjar man den andres kraft och följer med istället. Det är det som är så häftigt att man som liten tjej kan kasta någon som är större.

I augusti reser Jenny för första gången utanför Europa. Efter uppvisningen i Seoul väntar ett speciellt besök för instruktören.

– I och med att vi gör den här resan så har vi lagt in en sak som ska uppfylla en av mina stora drömmar. Jag ska åka till Tokyo och Hombu Dojo aikidons huvudkvarter, sedan vidare till Iwama där grundaren utvecklade aikidon till den stil jag kör idag. I och med att jag blev ivägskickad för att representera sporten kommer vi få komma dit och träna med sonsonen till grundaren. Det är alla aikidotränares dröm att få komma till Japan och träna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle