De svenska skidskytteherrarna drabbades av två tunga avbräck inför stafetten i österrikiska Hochfilzen. Men laget visade att det är slagkraftigt även utan OS-guldhjältarna Fredrik Lindström och Jesper Nelin, som saknades på grund av sjukdom.

Sverige satte sin starkaste åkare, Sebastian Samuelsson, på den sista sträckan. Men de tre tidigare åkarna gav 21-åringen ett ypperligt utgångsläge.

Peppe Femling sköt fullt på sin sträcka och Martin Ponsiluoma var rapp i spåren och lyfte Sverige till en andra plats trots tre använda extraskott. Det mest osäkra svenska kortet, Torstein Stenersen, överraskade sedan stort när han sköt dubbla nollor och växlade tillsammans med Italien i täten.

Artikelbild

| Sebastian Samuelsson säkrade den svenska segern i stafetten i Hochfilzen.

"Jättehäftigt"

Vi har lite sjukdom i laget och visar att vi ändå är att räkna med. Jättehäftigt och alla gör en supersträcka tycker jag. Vi visar verkligen att det inte spelar någon roll vilka fyra som åker, att vi har sex killar som är starka, säger Samuelsson till TT.

Efter ett fullt skytte i liggande ryckte han åt sig en ledning som han inte släppte trots två extraskott i det avgörande stående skyttet. Han korsade mållinjen drygt tre sekunder före Norges Vetle Sjåstad Christiansen.

Jag var överraskad över att gå ut i ledningen och har inte varit i den situationen förut. Det var en bra erfarenhet, himla kul, och jag är stolt över att jag lyckades hålla ihop det, säger Samuelsson som inte hade räknat med framgången.
Jag tror att vi var lite överraskande hela laget... Jag tror nog att hela skidskyttevärlden är lite överraskad också. Men vi visar att allt är möjligt om man kämpar hårt.

Damerna körde snabbt

Även de svenska damerna, som tog OS-silver i stafett, hade bra fart under skidorna vilket bäddade för deras nya andraplats.

Linn Persson gjorde en stark första sträcka, där hon fick använda ett extraskott men var snabbast av alla i spåret och växlade som fyra bara fem sekunder efter täten.

Mona Brorsson och tredjesträckans Emma Nilsson hade det tungt på skyttevallen men undvek straffrundor.

Nilsson, som var den enda i laget som inte var med i OS, var precis som de andra snabb i spåret och gav Öberg ett fint läge inför avslutningen.

Jag ser att jag växlar som trea och vet inte vad som hände. Vi hade jättebra skidor, det var riktigt kul, säger Emma Nilsson i SVT.

Öberg vann spurten

Efter ett fullt liggande skytte och fyra raka träff i stående hade Öberg läge på segern, men den enda bommen kom på sista skottet. 23-åringen fick i stället gå en kamp om andra- och tredjeplatsen och spurtade ner Frankrikes Anais Bescond.

Jag kände direkt att jag skulle ta henne för jag kunde åka med ganska behagligt. Jag väntade till spurten och försökte gå bestämt där, säger Öberg i SVT.

De båda svenska pallplatserna var de första för säsongen i världscupen.