Den unga hoppryttaren från Åby ridklubb är inte ensam.

Antalet olyckor har ökat så mycket att både internationella och svenska ridsportförbunden inför hjärntrappan som andra idrotter redan har.

– Vi har lärt oss att det första tiden efter hjärnskakning är väldigt viktigt att inte utsätta sig för risken igen, betonar Göran Dahlin, ordförande i ridsportförbundets säkerhetsutskott.

När Sissela arbetade för Rolf-Göran Bengtsson i Tyskland skadade hon sig allvarligt, vid en framhoppning med en äldre häst för tre år sedan.

– Jag flög av ganska allvarligt. Då var jag inte vid medvetande och jag hade ingen puls. Det var ganska illa. Mitt liv räddades tack vare att en riktigt bra läkare var på tävlingen.När jag vaknade upp på sjukhuset sa de att jag klarade mig tack vare min hjälm. Den sprack på insidan, men den åkte inte av. Jag hade stöd, så där knäcktes inte min nacke, vilket kanske hade hänt med en dålig hjälm. Där måste ryttarna vara noga med att skaffa en ny hjälm om man ramlat av en gång. Det är en viktig försäkringsfråga.

Det har hänt henne fler gånger.

– Tyvärr, inte bara en gång. Framför allt när man sitter på unga hästar som man inte kan kontrollera på samma sätt som de äldre. Jag brukar inte prata om det, men det hände nyligen att jag ramlade av ganska illa hemma på Skärlunda gård. En unghäst blev rädd när en annan häst sparkade in i väggen. När jag höll på att ramla av sparkade hon mig i luften. Jag kommer inte ihåg någonting.

Blir du inte skrämd av det?

– Faktiskt inte. Man vet om att det händer. Är man med i leken får man leken tåla. Det är ju levande djur. Bara att hoppas att man har tur nästa gång. Man blir lite mer försiktig och låta hästen slappna av och få självförtroende.

Har du mått illa efteråt?

– Jo jo, det är klart att man har, några dagar, någon vecka mår man lite illa och har ont i huvudet. Sen går det över. Jag tänker inte på det. Man tar nån tablett och fortsätter. Tjurskalliga ryttare...

Om det hänt många gånger, är inte det skadligt?

– Jo, det är det kanske. Något år är det kanske ingen skada och ett annat år lite mer. Det här är det jag tycker är roligast att göra.

Vad tycker du om att tvingas ta en veckas vila med hjärntrappan?

– Det kan absolut vara bra om man har en grov hjärnskakning. Då behöver man bromsas. Några är duktiga och håller det, sen är det några andra av oss som inte är jätteduktiga på att hålla det.

Ett problem är att det inte finns någon som bromsar.

Vem ska stoppa er när det händer?

– Det vet jag inte. Det är först och främst en själv som måste ta sig i kragen. Man gör väl kanske inte det. Det är så nytt, jag vet inte vad man skulle göra.

Har ni någon kontakt med läkare?

– Nej.