LÄS MER: Matilda hittade vinnarskallen i Åby

I de flesta sporter sker utveckling, mot nya mer underhållande tävlingsformer. I hästhoppning har det mest handlat om att höja ribban och svårighetsnivån på banan. Nu, i Norrköping International Horse Show presenteras något helt nytt.

Team Trophy.

Tävlingen på lördagskvällen kommer livesändas och Åby Ridklubb har lyckats fånga sportkommentatorn Christian Olsson som konferencier. Tanken är att det ska gå undan.

För publiken, för ryttarna.

– Jag tror hoppsporten ligger lite i framkant, att de är måna att få intresse för sina tävlingar. Från sponsorer och publik för det kostar att hålla på med hästsport och att arrangera tävlingar. Då är det viktigt att man gör arrangemang som inte bara de som är hästanknutna kan förstå och knyta an till. Här är det enkelt, snabbast vinner, säger Hannes Melin.

Tävlingen består av tio lag med tre ryttare i varje. En rivning omräknas till tidstillägg på tre sekunder, snabbaste laget vinner. Lite som en stafett i skidskytte.

Systrarna Andrea och Emma Falk med Emmas sambo Hannes Melin är ett av lagen som ska gå för en del av den totala prissumman på 102 000 kronor. Vinnande ryttare får 45 000 kronor att dela på, tvåan 24 000 ned till femteplacerade laget som får 6000.

– Jag tror folk kommer rida hur snabbt som helst. Man får nog stå på om vill vara med på tåget, säger Andrea, vars lag går ut sist och kan få en viss fördel av att ha överblick på vad som krävs.

De kommer ställa upp med sina starkaste kort.

– Det är 1,35 -1,40 meters hinder. Ska man plocka ned sina bättre hästar, ska det nog vara en prissumma som gör det värt att belasta hästen. För de går oftast de stora klasserna. Men det är en kul idé. Det här en showklass som höjer kvalitén på tävlingen som helhet, en rolig grej. För att ta igen tre sekunder så måste man vara väldigt snabb på banan, konstaterar Emma.