Så ska konflikten lösas – ministern i dialog

Årets herrallsvenska präglades till stor del av en infekterad konflikt mellan polisen och supportrar.

Svensk elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) vill att regeringen tillsätter en nationell samordnare för att lösa schismen.

Initiativet välkomnas av polisen, som ska träffa inrikesminister Mikael Damberg (S).

8 november 2019 09:38

I ett försök att få bort pyroteknik från svenska fotbollsläktare har polisen under året arbetat med en striktare tillämpning av en så kallad villkorstrappa.

Åtgärden har inneburit sanktioner mot klubbar som i sin roll som matcharrangör inte har levt upp till polisens krav och fått bort bengaliska eldar från sina läktare, exempelvis i form av reducerad ståplatspublik. Följden? Ett polariserat tonläge mellan samtliga parter– något som givetvis inte har gått Sef, paraplyorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, och supporterunionen SFSU obemärkt förbi.

Vi kan inte ha en säsong till där vi står så långt ifrån varandra, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef.

De båda organisationerna går nu ut med en gemensam uppmaning till regeringen och föreslår att en objektiv samordnare tillsätts för att lösa upp de hårda knutarna mellan polisen, fotbollsklubbarna och deras supportrar.

Komplex fråga

Den här typen av åtgärd (villkorstrappan) som polisen ensidigt har gått ut med har ju verkligen skickat utvecklingen baklänges. Eftersom vi inte har hittat ett gemensamt synsätt om hur vi ska gå vidare så tycker vi att det vore bra om vi fick in någon typ av oberoende tredjepart som hjälper oss i den här dialogen, säger Mats Enquist.

I ett pressmeddelande skriver Sef och SFSU att samordnarens uppdrag blir att "med sakkunskap och integritet leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna i syfte att nå den gemensamma målsättningen om trygga, säkra och välkomnande evenemang för alla".

Mats Enquist medger att frågan är komplex men påtalar att nya typer av åtgärder, som löser problematiken runt illegal pyroteknik och samtidigt bibehåller alla positiva aspekter med den svenska läktarkulturen, är ett måste.

"Vägen framåt"

Det är ingen som kan ha missat att vi, de senaste sex-sju åren, har haft en fantastisk utveckling i svensk fotboll. Vi anses vara ett av de stora föredömena i Europa. Bara för att det finns några få problem kvar att lösa så kan man inte skicka utvecklingen baklänges. Ska man införa åtgärder ska man rikta dem mot de som faktiskt begår ordningsstörningarna. Och det har inte varit fallet.
Det är klart att vi har vår uppfattning och polisen har sin, men vi vill inte ha en samordnare som bara gör som fotbollen säger. Vi vill ha någon som tittar efter internationell forskning, erfarenhet och rättspraxis.

TT: Tror du regeringen kommer att lyssna på ert förslag?

Jag vet inte. Vi har ställt många förhoppningar till många typer av lösningar och vi har haft långa perioder av god samverkan. Många operativa delar hos polisen har fungerat bra. Men den här förändringen som skedde under 2019 förstår vi inte riktigt. Jag hoppas att politiker kan hjälpa både myndigheter och oss inom fotbollen att komma på spåret.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) bekräftar för Expressen att han tagit emot Sefs och SFSU:s förslag.

Jag har länge understrukit vikten av dialog mellan klubbarna, förbunden och polisen kring den situation som uppstått. Mitt nästa steg är att träffa polisen för att ta del av deras utvärderingar av sitt arbete under den nyss avslutade säsongen i fotbollsallsvenskan, och lyssna på hur de ser på vägen framåt, säger Damberg till tidningen.

Utvärdering på gång

I och med att den allsvenska säsongen precis har avslutats är det hög tid redan nu, menar Enquist, att ta tag i konflikten – "för den här trenden måste brytas", som Sef och SFSU skriver avslutningsvis i pressmeddelandet.

Jag tror att man behöver ta tillfället i akt att bygga upp en samverkan mellan klubbar, polis och supportrar för att ta steg framåt. I stället för att skapa polarisering, för då märker man snabbt hur det börjar spricka, säger Mats Enquist.

Polisen kommer de närmsta veckorna att utvärdera sitt arbete runt villkorstrappan och vad den striktare tillämpningen har gett för effekt.

Men redan nu konstaterar Ulf Johansson, Stockholms regionpolischef, att arbetssättet inte har förbättrat läget. Tvärtom.

Ingen positiv effekt

Nej, på kort sikt har det ju inte haft någon positiv effekt. I Stockholm har det snarare försämrat, kan man säga. Vi har fått ett polariserat läge och debattklimatet har hårdnat, och det har riktats mot polisen, säger han till Dagens Nyheter.

TT har sökt Ulf Johansson som har varit indisponibel under fredagen, men via en presskontakt låter han hälsa att Sefs och SFSU:s förslag välkomnas av polisen.

"All granskning av polisen är bra", hälsar Ulf Johansson.

Fakta: Turerna i supporterkonflikten 2019

+ Debatten runt polisens så kallade villkorstrappa tar fart i allsvenskan när Sundsvall inför sin hemmamatch mot Kalmar förbjuds att använda sig av så kallade "over head"-flaggor hemma på NPR arena. Detta som en direkt följd av att det förekommit pyroteknik i hemmapremiären mot Malmö FF ett par veckor tidigare.

+ Sundsvall blir dock bara ett av ett flertal exempel på klubbar som, i linje med villkorstrappan, retroaktivt straffas för bengaler och användning av stora heltäckande flaggor. Protester och banderoller riktade mot polismyndigheten förekommer på var och varannan match i allsvenskan och ilskan avtar inte knappast efter ett par incidenter som uppstår vid Tele2 arena i samband med derbyt mellan Djurgården och AIK i maj. Videoklipp som filmats av supportrar och senare publiceras på Dagens Nyheter visar på brysk behandling från polis i samband med ett omhändertagande. En polis syns slå sin batong i ryggen på en supporter som går med händerna uppsträckta i luften och en annan säger "ska jag bryta fingret på dig" när han ska beslagta en telefon.

+ Polisens krav på de allsvenska klubbarna upplevs som orimliga att efterleva då de förväntas ansvara för ordning bland samtliga av arenans besökare. Detta blir centralt i juni när det blir känt att det väcks åtal mot Kalmar FF:s säkerhetsansvarige på grund av att Smålandsklubben inte hade efterlevt de villkor som gällt när AIK-supportrar i fjolårssäsongens sista match stormat planen på Guldfågeln arena för att fira att SM-guld.

+ Knäpptyst stämning råder i de första tio minuterna av juniderbyt mellan AIK och Hammarby på Friends arena. De båda lokalrivalernas supporterorganisationer hade på förhand kommit överens om att initialt inte sjunga för sitt lag, detta för att illustrera vad allsvenskan skulle vara utan supportrar och den svenska läktarkulturen.

+ Beskeden om reducerad publikkapacitet avlöser varandra, främst bland de allsvenska storklubbarna. I AIK:s fall tillåts endast 2 500 åskådare på klacksektionen Norra Stå (vanligtvis med en kapacitet på 4 55-5 000) i den sista omgången hemma mot Sundsvall.

+ Bara ett par dagar efter att allsvenskan är färdigspelad tillkännager Djurgårdens säkerhetsansvarig, Mats Jonsson, att Djurgården får rätt mot polisen i kammarrätten efter att ha överklagat en dom från förvaltningsrätten. Det var inför vårens derby i svenska cupen mot Hammarby som Djurgården överklagade polisens villkor om att arrangören skulle hållas ansvarig för att pyrotekniska pjäser inte ska kunna föras in på arenan. Förvaltningsrätten gick på polisens linje, men inte kammarrätten som menade att villkoret inte uppfyllde kravet på tydlighet.

Vårt enda alternativ att leva upp till kraven till hundra procent hade varit att släppa in noll besökare, det kanske inte är det som är syftet med att villkora saker och ting, säger Mats Jonsson till DN.

+ I november uppmanar intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), tillsammans med Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU), regeringen att tillsätta en objektiv samordnare för att "leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna". Polisen välkomnar initiativet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pelle Strandman/TT, David Hjorter/TT