Så mycket tjänar olika stjärnor

Sveriges bästa tennisspelare, Elias Ymer, är rankad 116 i världen. Lyckas han kvala in till Wimbledons huvudturnering om en månad men sedan förlora i första omgången kan han kvittera ut 588 000 kr.

15 maj 2019 12:00

När Mattias Falck, rankad 11 i dag, överraskande knep silver vid bordtennis-VM i Budapest fick han – noll kronor!

Det är bara ett par veckor sedan Mattias slog till och tog sig ända till VM-final i den sport där Sverige dominerat under långa perioder med spelare som J-O Waldner, Mikael Appelgren, Jörgen Persson med flera.

Men förutom sin silverpeng kunde inte Mattias kvittera ut en enda krona i prispengar. De enda pengar han tjänar på sitt överraskande silver kommer i så fall från hans racketsponsor.

– Det är otroligt att internationell bordtennis ännu inte har några prispengar på VM, säger Sven Hagman, i många år ordförande i Östergötlands Bordtennisförbund och fortfarande sittandes i ”svenskans” styrelse. I Wimbledon exempelvis är ju prispengarna otroliga.

Ja, här har Sven helt rätt. Jag har letat fram siffrorna inför 2019 års tävling i juni:

– Den totala prissumman i tävlingen är 497 miljoner kr, en ökning med 11,8 procent från förra året.

– Vinnaren i både herr- och damklassen kan kvittera ut 30,7 miljoner kr.

– Kvalar man in men blir utslagen i första ronden får man 588 000 kr på sitt bankkonto.

Nu undrar naturligtvis vän av ordning hur det kan skilja så oerhört mycket mellan två bollsporter som ändå bör vara jämbördiga när det gäller exempelvis mediasändningar i TV. Men tennisens popularitet är större mycket beroende på att spelet är så populärt i bland annat USA där pingisen haft svårt att slå sig in. Kanske det kan bli en förändring i framtiden då Kina öppnar sig mer och mer och där finns ju flera miljoner duktig bordtennisspelare. Kina har dessutom fem av de sex främsta platserna på världsrankingen. Zhendang Fan är etta, Ma Long, som slog Mattias Falck i VM-finalen, är bara femma.

Svensk golfs senaste stjärnskott heter Marcus Kinhult, en 22-årig bohuslänning. I helgen slog han till och vann sin första seger på Europatouren, British Masters i Southport. För denna seger kunde han kvittera ut 500 000 pund eller 6,2 miljoner kronor.

Golfen är precis som tennisen väldigt penningstinn. Annika Sörenstam och Henrik Stensson osv är några spelare som spelat ihop hundratals miljoner i prispengar. Annika noteras för 194 inspelade miljoner kr under sin karriär, Henrik är redan uppe i 350 miljoner kr och har säkert några år kvar i toppgolfen.

Som jämförelse kan jag berätta att Finspångs storstjärna, Liselotte Neumann under sina 20 år på LPGA-touren tjänade ungefär 5,8 miljoner kr. Lotta var dock oerhört populär i speciellt Japan och gjorde där många miljoner på reklam.

Såg också en lista i Expressen i förra veckan hur mycket våra NHL-stjärnor tjänar där borta i USA och Kanada. Med tanke på vad de presterat hittills i VM i Slovakien så är de klart överbetalda!

Här har ni topplistan (som är officiell till skillnad mot i Sverige):

1) William Nylander, Toronto 97,6 milj kr

2) Henrik Lundquist, NY Rangers 80,7 milj kr

3) Viktor Hedman, Tampa, 74,8 milj kr

4) Nicklas Bäckström, Washington 63,7 milj kr

5) Erik Karlsson, San Jose, 61,7 milj kr

6) Henrik Zetterberg, Detroit 57,8 milj kr

7) Filip Forsberg, Nashville, 57,0 milj kr

8) Loui Eriksson, Vancouver, 57,0 milj kr

9) Alexander Steen, St Louis 54,6 milj kr

10) Gabriel Landeskog, Colorado 52,9 milj kr

En kille som Jonathan Ericsson, fostrad i Vita Hästen, återfinns på 24:e plats i lönelistan med 40,3 miljoner kr om året efter nio säsonger där borta.

”Sämst” betalt av de 83 svenskarna som spelar i NHL är Joel Eriksson Ek, Minnesota med 4,7 miljoner kr om året.

Nu kanske ni också undrar vad våra svenska SHL-spelare kan kvittera ut. Tja här är inte siffrorna lika öppna men häromveckan erkände Luleåbacken Erik Gustafsson, 29, tidigare NHL-proffs, i en intervju med Expressen att han tjänar 248.000 kr i månaden, vilket ger en årslön på cirka 3 miljoner kr.

- Han är värd varenda krona, var tränaren Thomas ”Bulan” Berglunds kommentar till tidningen.

Linköpings HC:s målvakt Jonas ”Monstret” Gustavsson lär dock tjäna ännu bättre i månaden. Enligt uppgift kvitterar den NHL-meriterade målvakten ut över 300.000 kr i månaden.

Som jämförelse kan jag berätta att Vita Hästens totala lönebudget den gångna säsongen låg på 6,5 miljoner kr. Det innebär ungefär 26.000 kr i snitt för en trupp på 25 spelare!

Nog är det ekonomiska läget väldigt olika i våra populäraste sporter!

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenneth Thapper