– Jag pratar ofta om IFK i mina predikningar. Lagspelet som finns är precis det budskapet vi har till människan. Alla är lika mycket värda och alla ska kämpa för varandra, som lag. Det är så det ska vara i livet, säger Jenny Lindhe Johannesson.

Villa-Lidköping sägs vara det bästa svenska bandylaget som spelat i elitserien någonsin. Så mycket träning och så mycket landslagsmeriter finns det i laget.

För IFK Motala kan det vara på sin plats att be till högre makter för att ha en chans.

Artikelbild

| Bandysupporter. Prästen Jenny Lindhe Johannesson har varit frälst i IFK Motala ända sedan hon gick med sin pappa på bandy på 1980-talet. I vinter har hon sett samtliga IFK-matcher och pratar ofta om IFK i sina predikningar. "Lagspel är vårt budskap till människan", säger Jenny.

Efter tvåsiffrigt i baken i första matchen och inför match två hemma på XL bygg arena stämmer Sporten träff med Jenny Lindhe Johannesson, diakonal och social präst i Lillkyrkan. Hon är också kallad "bandyprästen" för sitt stora engagemang för IFK.

– Det skulle vara roligt att prata med laget någon gång, säger Jenny som annars mest pratar om IFK i sin kyrka och på sin plats på läktaren intill fansen i Forza Blåvitt.

Präst har sett alla 30 tävlingsmatcher hittills, alla hemmamatcher på plats och alla bortamatcher på webb-tv.

– Jag tycker att laget har gjort en fantastisk säsong, sett till hur jobbigt det har varit med träning på andra orter och alla skador. Jag gillar kämparandan och lagkänslan utan stjärnor. Laget har också spelat gladbandy, som kommentatorerna säger, och matcherna mot Vetlanda var fantastiska.

Jenny Lindhe Johannesson flyttade med sin pappa till Motala 1981, från bandyorten Bollnäs. Owe Lindhe var allmänreporter på Motala Tidning, men var med en del och bevakade IFK under framgångseran på 1980-talet. Jenny hängde med på hela resan.

– 1987 minns jag bäst, med SM-guldet, men även när det spelades VM i Motala. Då fick jag vara med i omklädningsrummet och ta autografer, berättar Jenny som alltid följt IFK varje säsong sedan dess så mycket hon har kunnat.

Vad är det bästa med bandy?

– Lagspelet och att de kan kämpa utan att slåss som i hockeyn. Sedan får man vara ute. Det är härligt, även om jag gärna vill ha en hall för spelarnas skull.

Vad har du för dröm i framtiden?

– Att det blir en hall i Motala och att IFK vinner SM igen. Det tror jag kan hända, säger prästen som nämner Thomas Pålsson från 1980-talet och Niklas Ögren från årets lag som sina favoritspelare.

– De ger alltid allt för laget, förklarar hon.

Jenny Lindhe Johannesson tror på hopp mot Villa, trots Villas styrka.

– Vi spelade ju 3–3 hemma i serien och bollen är rund.

Var står du på läktaren om folk behöver ditt stöd?

– Nära klacken.