OS-basen i Tokyo anklagad för mutbrott

Chefen för OS i Tokyo 2020, Tsunekazu Takeda, misstänks för korruption i samband med att Japan tilldelades sommarspelen.

Takeda förnekar anklagelserna, men IOK startar en utredning.

11 januari 2019 09:32

Enligt en juridisk källa blev Takeda formellt anklagad av åklagare i Paris för en månad sedan för en misstänkt betalning på två miljoner euro som gjordes under Tokyos kandidatur. Tokyo vann omröstningen 2013 där också Madrid och Istanbul deltog.

Takeda, ordförande i Japans olympiska kommitté, säger på fredagen att han inte är anklagad av franska åklagare och att inget olagligt, som att betala mutor, gjordes i samband med Tokyos OS-kandidatur.

Internationella olympiska kommittén startar dock en granskning efter att ha varit i kontakt med franska åklagare.

"IOK:s etiska kommission har öppnar en utredning. Mr Takeda antas fortfarande vara oskyldig", skriver IOK i ett uttalande.

Två betalningar

Enligt de franska åklagarnas utredning, som startade 2016, handlar misstankarna mot Takeda om två betalningar som gjordes till en bank i Singapore före och efter omröstningen om OS 2020. Banken Black Tidings länkas till den mutbrottsanklagade senegalesen Papa Massa Diack, son till den förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet Lamine Diack. Massa Diack är misstänkt för att ha tagit emot mutor på flera miljoner euro, antingen för sponsorskontrakt eller för att förmedla röster till Rio de Janeiros och Tokyos OS-kandidaturer.

Eftersökt av Interpol

Massa Diack har funnits på Interpols lista över de mest eftersökta personerna sedan 2015, men Senegals regering har vägrat att lämna ut honom till Frankrike.

För en månad sedan bad Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach Senegal att samarbeta med franska åklagare kring korruptionsanklagelser. Dessa anklagelser kan ha att göra med Massa Diack.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters