Öberg tappade ledningen och blev åtta

Hanna Öberg ledde efter halva loppet, men det räckte inte hela vägen.

Den färska bragdguldvinnaren bommade ett skott för mycket och slutade åtta i Pokljuka.

Jätteskönt att få den här starten på den individuella tävlingssäsongen, säger hon till SVT.

6 december 2018 15:49

Två dagar efter att Hanna Öberg tilldelades Svenska Dagbladets bragdguld för skrällen i Pyeongchang gav hon sig ut på ett nytt distanslopp.

Vid OS-guldet i februari träffade Öberg rätt med 20 av 20 skott – och hon började pricksäkert även i den här säsongens första individuella världscuptävling i Pokljuka. När Öberg lämnade den andra skjutningen hade hon fortfarande inte bommat ett skott och var så långt snabbast av samtliga 102 åkare i startfältet.

"Onödigt med bommarna"

Den svenska segerdoften var stark då, men försvagades en aning när 23-åringen bommade ett skott i tredje skyttet. När det kom ytterligare en miss från Öberg i sista stående var hoppet om både seger och pallplats i praktiken ute.

Det kändes som att det var onödigt med bommarna. I stå – hade jag varit 100 procent fokuserad så hade den suttit där också, säger en trots allt nöjd Öberg till SVT.

Franziska Preuss gav sig själv ett fint läge för att kunna hota om segern i det slovenska skidskyttemeckat. Tyskan prickade rätt med sina 19 första skott och behövde bara en träff till för att fullborda en perfekt insats på skjutvallen – men missade. I stället blev det en riktigt skrällbetonad prispall där ukrainskan Julia Dzjima sköt fullt och lyckades ta sin första världscupseger. Än mer överraskande namn på pallen var tvåan Monika Hojnisz, Polen, och trean Marketa Davidova, Tjeckien.

"Över förväntan"

Öberg slutade åtta och var slagen med 49 sekunder. Med facit i hand hade Piteååkarens fart under skidorna räckt till seger, om hon hade klarat sig undan med en straffminut.

Det är verkligen över förväntan åkmässigt om man jämför med stafetten senast, säger hon.

Linn Persson gjorde som Preuss, det vill säga sköt fullt med de 19 första skotten bara för att bomma det förrädiska 20:e och sista. Det kostade henne mer än tio placeringar och Persson slutade 19:e. Hon passerades bland annat av en annan värmländska, Emma Nilsson, som snodde åt sig 18:e plats.

Dagens genomklappning stod Kaisa Mäkäräinen för. Finländskan, totalsegrare i världscupen förra säsongen, hade fyra bom i första skyttet. Mäkäräinen sköt visserligen fullt därefter, men det räckte ändå bara till 30:e plats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT