Nytt guld för Biles – snart bäst någonsin

Ingen kan hota Simone Biles på gymnastiktronen.

Den 22-åriga amerikanska superstjärnan tog hem ett historiskt femte VM-guld i mångkamp – och är nu än närmare att bli den gymnast med flest VM-medaljer genom alla tider.

10 oktober 2019 19:28

Redan i lagtävlingen, där USA tog guld, blev Simone Biles den kvinnliga gymnast som tagit flest VM-medaljer.

Och nu tog hon alltså femte VM-guldet i mångkamp – efter tidigare gulden 2013, 2014, 2015 och 2018 – vilket ingen kvinna tidigare mäktat med.

Det betyder allt för mig, sade Biles efteråt, rapporterar The Guardian.

Kan bli historisk

Det var heller aldrig något snack om saken. Biles vann mångkampen klart med totalpoängen 58,999 – att jämföra med kinesiska silvermedaljören Tang Xijing på 56,899 och ryskan Angelina Melnikova som tog brons med 56,399.

Det var Biles totalt 16:e VM-guld i karriären och hennes 22:a VM-medalj totalt. Därmed är hon bara en enda medalj bakom vitryssen Vitalij Sjtjerbo, som samlade på sig 23 stycken under sin karriär på 1990-talet. Biles kan emellertid passera Sjtjerbo och bli medaljbäst genom tiderna redan under det pågående VM:et, då de individuella grenarna avgörs senare under veckan i Stuttgart.

Fick hopp uppkallade efter sig

Det är dock inte bara medaljer som Biles – som även tog fyra guld och ett silver vid OS i Rio de Janeiro 2016 – staplar på hög. Redan i kvalet i lagtävlingen slog hon till med två hopp som i fortsättningen kommer att bära hennes namn och kallas "Biles II" respektive "The Biles": en dubbelvolt med dubbel skruv som avslutning på sitt program i bom samt en perfekt baklänges dubbelvolt med trippelskruv i fristående.

Det var det andra och tredje hoppet som gymnastikens fixstjärna har fått uppkallat efter sig under sin karriär. Förmodligen inte de sista.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters