Nyförvärvet går i sin mammas fotspår

Treåriga "utflykten" är över. Linn Jerrhage är tillbaka i moderklubben. "Här har jag växt upp", säger Dolphins nyförvärv.

28 september 2018 13:00

22-åriga Linn Jerrhage började med basket redan som sexåring. Mycket tack vare hennes mamma, Cathrine Andersén, som spelade i dåvarande Hageby och Flamingos.

– Det var så länge sen, men jag vet att hon var duktig och spelade i landslaget. Hon tog med mig till hallen och sen var jag fast, säger Linn en stund före förmiddagsträningen i Stadium Arena.

Det är 16 år sen, och Linn har sakta men säkert arbetat sig uppåt i Norrköping Dolphins. Hon hann med en del spel i ligan innan det blev dags för studier på annan ort 2016.

Efter spel i Brahe, Mark och senaste halvåret i Australien är Linn nu åter där allt började – i moderklubben.

– Jag trivs i Dolphins, med arenan och själva föreningen. Det känns lite speciellt, det var här och i Mässhallen jag växte upp och kollade på matcher. Jag tänkte att där vill man spela när man blir stor och nu gör man det. Klart det är jättekul, säger Linn med ett leende.

Tre spelare – Sofia Pelander, Lovisa Hjern och Randi Abrahamsson – är kvar sen senast. Med även en ny coach, Jurgita Kausaite, är det i många stycken ett nybygge som Linn kommer till. Här hoppas hon sätta positiva avtryck.

– En ganska stor förändring mot när jag var här senast. Jag har haft större roller i de klubbar jag spelat i efter Dolphins. Det har utvecklat mig ganska mycket. Jag hade bara varit i Dolphins tidigare, tycker det gav väldigt mycket att jag fick testa en annan förening och nya coacher. Man får en annan syn på grejer då, säger Linn medan klubbens herrar kör sin träning på golvet i arenan.

Vad kan man förvänta sig av dig?

– En stabil spelare som alltid gör sitt bästa, spelar hårt i försvar. Jag är en fysisk spelare, jag ska göra ett stabilt jobb på planen. Poäng är inte riktigt min roll här utan mer försvar, men såklart kommer jag ta för mig även i anfall.

Tankar inför säsongen?

– Tror vi kommer ha en bra säsong, vi har en bra mix av spelare. Vi kommer kämpa och ser oss som en familj med bra kemi i laget. Allt kommer ta ett tag innan det sitter perfekt, men vi har ändå kommit en bra bit på vägen. Det går framåt, säger Linn.

Halvåret i Australiens huvudstad Canberra har också utvecklat forwarden, både som spelare och person.

– Jag pluggade där ett halvår och spelade i näst högsta ligan, trivdes jättebra. Jag spelade i två lag samtidigt, det var vanligt där, i en lokal liga och en större. Det är samma tempo och så, basketen är rätt lik den här hemma. Jag kom dit och kände ingen. Det lärde mig väldigt mycket, både på planen och utanför.

– Om jag såg någon känguru? Haha, många. Första gången var väldigt speciell. De var överallt.

Amerikanskan Shaylen Burnett och australiensiskan Geraldine McCorkell är också nya liksom Günesh Karaoglan (AIK), Michaela Borg (AIK) och Matilda Ståhl (Östersund).

I lördagens ligapremiär väntar bortamöte med Eos. Jessica Grant har varit skadad och får vila.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander