Ny seger för Linköping i Junlands återkomst

Tillbaka i moderklubben – efter 3,5 år i schweiziska Lausanne.

Då fick Jonas Junland inte bara kaptensbindeln – utan hyllades med stående ovationer av fansen.

Med backstjärnan på isen tog Linköping tredje raka vinsten efter 1–0 mot Färjestad.

25 januari 2020 17:52

Senast den 32-årige landslagsmeriterade försvararen spelade i LHC var våren 2016 – då laget åkte ut i SM-kvartsfinal.

Efter 3,5 säsonger med Lausanne i NLA var Jonas Junland under lördagen tillbaka i moderföreningen.

Direkt övertog han rollen som lagkapten från Eddie Larsson – och fick ett mäktigt mottagande av supportrarna i den närmast fullsatt hemmaarenan.

Det är det häftigaste jag upplevt här sedan vi spelade SM-final, klart att man blir rörd, säger Jonas.
Att jag för första gången får förtroendet som lagkapten och skrivit kontrakt ytterligare fyra säsonger efter denna med Linköping känns som en otrolig ära.

Imponerad av Robertsson

Junland hade inte spelat någon match sedan den 17 december – och fram till nyligen enbart tränat med ett division 4-lag i Schweiz.

Det säger ju sig självt att det är en jäkla skillnad mot SHL, säger han och skrattar.
Men jag har kört en hel del själv också och det känns som att formen ändå är god.

Junland är imponerad av nye tränaren Bert Robertssons engagemang och inlevelse. Och avslöjar att Robertsson försökte värva honom norrut under sin tid i Skellefteå.

Det var när jag träffade honom på en golfbana en gång för flera år sedan. Då svarade jag att enda chansen att vi skulle vara i samma SHL-klubb vore om Bert kom till LHC. Så nu när han är här kunde jag ju inte tacka nej när klubben ville ha hem mig igen.

Ska uppåt

De senaste dygnen har varit omtumlande med familjens flytt tillbaka till huset i Linköping – och snart är det dags att bli pappa för tredje gången.

Jag gillar verkligen LHC:s långsiktiga satsning och har lidit med laget under den här tunga säsongen. Men vi är alldeles för bra för att ligga där vi gör i tabellen. Fortsätter vi som den senaste tiden finns stora chanser att klättra uppåt.

Efter inte mindre än tio raka förluster och jumboplats har man haft en riktig supervecka – med tre vinster i följd och totalt 10–2 mot HV 71, Rögle och Färjestad.

Vi gör det grymt bra defensivt mot Färjestad. Hade de ens någon målchans under de två första perioderna? Vi borde ha haft en större ledning än 1–0 då, men skönt att kunna hålla undan i sista.

"Slutspelskaraktär"

Mot Färjestad kom matchens enda mål i början av den andra perioden då frie Adam Helewka, läckert framspelad av kedjepolaren Olle Lycksell, satte pucken i nättaket.

Färjestad åkte på fjärde raka förlusten, blev nollat av målvakten Jacob Johansson och saknade tunga namn som Marcus Nilsson, Victor Ejdsell och långtidsskadade Michael Lindqvist.

Måste ha varit en riktigt bra underhållning för publiken med slutspelskaraktär. Vi lyfte oss de sista 20 minuterna, men klarade inte få in någon puck, säger tränaren Johan Pennerborn.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Löwing/TT