Direktlinje till vården

Motionärer som skadas under sitt idrottsutövande ska få bättre och framför allt snabbare hjälp. "Patienterna kommer veta exakt var de ska vända sig", säger ortopeden Peter Rockborn.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2015-03-05 18:32

I slutet av nästa månad öppnar "Motions- och skedenheten" i fräscha lokaler under Nya Parkens betongläktare.

Här kommer specialister på idrottsskador finnas tillgängliga för allmänheten. Landstinget står för kalaset som är ett projekt under 2015 och 2016.

Alla kan söka vård för motions- eller idrottsskador, oavsett ålder och motionsnivå. Patienterna kan söka direkt till enheten för rådgivning eller bedömning; ingen remiss krävs. På mottagningarna arbetar sjukgymnaster från primärvården och privata sjukgymnaster som har avtal med Region Östergötland, liksom ortopeder.

Ortopederna Peter Rockborn, Jonas Werner och Peter Cratz – samtliga kända namn från idrottslivet i Norrköping – kommer finnas på plats några dagar i veckan.

Vad för typ av skador kan det handla om?

– Det kan vara en ömmande hälsena på en pensionär som fått ont vid sitt vardagsmotionerande. Vi har hämtat erfarenheter från Örebro län där detta funnit i flera år och så mycket som 50 procent kan lösas via rådgivning över telefon, säger Peter Rockborn.

Vad är vinsten för patienterna?

– Organisationen styrs upp, det har varit för spretigt tidigare, patienterna vet var man ska vända sig för att få hjälp. Och det kostar ju inget extra. Det är den vanliga landstingstaxan som gäller.

– Vi har planerat för det här i flera år så det känns givetvis bra att kunna starta den nu.

Enheten kommer att ha två mottagningar; den andra finns i Rörelse och Hälsas lokaler på Brigadgatan i Linköping. Där slog man upp dörrarna i veckan.

– Vi har lite olika kompetens och kommer samarbeta, påpekar Peter Rockborn.

Självklart kommer också kommuninvånare från exempelvis Finspång och Söderköping kunna vända sig till nya enheterna.

Enheten för motionsskador är inte enda nyheten på Nya Parken för samtidigt ligger IFK Norrköping i startgroparna för att starta upp sin nya verksamhet, den som går under arbetsnamnet "Formkurvan".

– Den är konstruerad efter amerikansk modell där företag kan hälsotesta sin personal och sätta in åtgärder där det behövs, säger IFK:s idrottsskadeterapeut Dale Reese.

Det kommer byggas ett gym i samband till denna och insatsen är heltigenom kommersiell. Företaget kommer att sortera under IFK Norrköpings arenabolag och förhoppningen är att det hela ska kunna sjösättas i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!