Ett par mil från den hårdbevakade gränsen mellan länderna, i staden Cheongho-dong, bor en stor grupp nordkoreaner som flydde till Sydkorea under Koreakriget på 1950-talet. Många kallar sig numera sydkoreaner efter att ha tillbringat större delen av livet i landet.

Idrottare från grannlandet Nordkorea kommer att delta i vinter-OS i Pyeongchang som invigs den 9 februari. Det ses som ett sällsynt steg mot att mjuka upp ländernas relation, som knappast blivit bättre i och med Nordkoreas allt tydligare vision kring sitt kärnvapenprogram.

Återvände aldrig

Utöver idrottarna kommer en stor delegation från Nordkorea, med artister, hejaklack och journalister.

Vi är samma folk. Det vore en besvikelse om de inte var med. De är våra grannar, och det är bara en gräns som skiljer oss åt. Varför skulle de inte komma hit? säger 83-årige Kim Kun-Wook.

Han lämnade Nordkorea som 16-åring, en kall vinterdag 1950, för att komma undan militärtjänstgöring. Tillsammans med sin bror, pappa och omkring 50 andra flydde de landet i en träbåt. Då trodde han att kriget skulle vara över på ett par veckor, och att han snart skulle återförenas med mamman och övriga syskon.

Men jag kunde aldrig återvända. Jag är fortfarande kvar och nu är jag farförälder, säger Kim Kun-Wook.

"Är sydkorean"

Tekniskt sett är länderna fortfarande i krig eftersom det var ett avtal om vapenstillestånd och inte ett fredsavtal som skrevs under 1953.

Nordkoreanerna i Cheongho-dong kan inte kommunicera med sina släktingar i hemlandet, och än mindre besöka dem. De pratar bittert om de senaste decennierna och hoppas att Nordkoreas deltagande i OS kan leda till framsteg för ländernas relation. Kanske kan OS göra att nordkoreanerna får veta mer om livet i grannlandet, säger Hwang Seung-Hwan, som när ett hopp om att någon gång kunna återvända.

Jag saknar det allt mer nu när jag närmar mig slutet av livet. Jag tänker på hur fint det vore att få bli begraven i min hemstad.

Och vilka kommer de forna nordkoreanerna att hålla på under vinterspelen? Sydkorea, tveklöst.

Vi måste heja på vårt lag, för jag är sydkorean, säger Hwang Seung-Hwan, och får medhåll från vännen Kim Kun-Wook:
Jag bor här, så självklart håller jag på Sydkorea.