Nordkorea i fokus på varmare OS-invigning

Invigningsdagen inleddes dramatiskt, med anti-nordkoreanska demonstranter i bråk med kravallpolis utanför Olympiastadion i Pyeongchang.

Det är bäddat för fortsatt spänning inför ögonblicket alla väntar på – när Nord- och Sydkorea marscherar in under samma flagg, mitt framför ögonen på Kim Jong-Uns syster, USA:s vicepresident och Japans premiärminister.

9 februari 2018 01:10

Ett hundratal demonstranter brände nordkoreanska flaggor och bilder på Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. De bar plakat som bland annat kritiserade Sydkoreas president Moon Jae-In för att använda OS för att starta dialog med Nordkorea, samt uppmanade USA:s president Donald Trump till en hårdare linje.

Under OS-invigningen kommer Syd- och Nordkorea att marschera in under en gemensam, enad, flagga, samtidigt som flera nordkoreanska representanter kommer att vara närvarande på invigningen, bland dem Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong.

Curlingveteranen och fanbäraren Niklas Edin leder in Sveriges trupp på invigningen.

Stämningen är åtminstone varmare rent fysiskt. Det är betydligt varmare i dag i Pyeongchang, till mångas glädje. Just invigningen i Olympiastadion, som saknar tak, har på grund av den isande kylan oroat bland både arrangörer och idrottare.

Äntligen varmare, bra för invigningen, utbrister en rödklädd sydkoreansk OS-funktionär och hennes kollegor jublar.

Om temperaturen kan tina upp relationerna mellan grannländerna och USA är en annan het fråga; temat på ceremonin ska vara fred. Att grannländerna ska gå tillsammans har IOK-ordföranden Thomas Bach på förhand kallat spelens "känslomässigt största ögonblick".

Pence och Abe

Förutom Kim Yo-Jong, svartlistad av myndigheter i USA på grund av "allvarliga brott mot mänskliga rättigheter", befinner sig totalt 20 statschefer på Olympiastadion i dag. Samt USA:s vicepresident Mike Pence som väntas ta med sig pappan till Otto Warmbier, en amerikansk student som avled förra året efter att ha suttit fängslad i Nordkorea i 17 månader. Nordkoreas ceremonielle statschef Kim Yong-Nam ska också vara på plats liksom Japans Shinzo Abe, premiärminister för ett land som Nordkorea skjutit flera robotar över.

Kim Yo-Jong och Kim Yong-Nam anlände till Sydkorea i ett privatplan tidigt i morse, svensk tid.

Inför ceremonin, som inleds klockan 12, svensk tid, har en FN-kommitté samtidigt godkänt att en nordkoreansk delegation får undantas från FN:s resesanktioner.

Det rör sig specifikt om en person på sanktionslistan, Choe Hwi, som får undantas och åka till Sydkorea, uppger diplomater enligt Reuters. Han är ledare för en idrottskommitté i diktaturen.

Lunch med presidenten

Enligt vad Sydkorea har uppgett för FN:s säkerhetsråds utskott ska den nordkoreanska delegationen medverka vid invigningen och stanna över helgen.

Moon har aviserat ett evenemang inför invigningen där höjdarna från Nordkorea och USA kan komma att träffas, och i morgon väntas Kim Yo-Jong äta lunch med Sydkoreas president. Det ser därmed ut att bli är det första gången på över tio år som så höga företrädare från länderna möts.

Besöket blir ett "bra tillfälle att minska på spänningarna på Koreahalvön och därutöver stärka en miljö som kan främja en fredlig, diplomatisk och politisk lösning om situationen", heter det från Sydkorea enligt handlingar som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Det finns nog möjligheter till underhandsdialog. Men jag tror inte att vi kan vänta oss något möte mellan exempelvis Mike Pence och Kim Jong-Uns syster, sade analytikern Niklas Swanström vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) tidigare i veckan.

Sydkorea och Nordkorea är officiellt fortfarande i krig sedan Koreakriget 1950-53 slutade i en vapenvila snarare än fred.

Fakta: Fanbärare på invigningen

Ett axplock av fanbärare på invigningen:

Sverige: Niklas Edin, curling.

Finland: Janne Ahonen, backhoppning.

Norge: Emil Hegle Svendsen, skidskytte.

Danmark: Elena Møller Rigas, skridsko.

USA: Erin Hamlin, rodel.

Kanada: Tessa Vue och Scott Moir, konståkning.

OAR (Olympiska aktiva från Ryssland): En volontär utsedd av IOK bär den olympiska flaggan.

Österrike: Anna Veith, alpint.

Frankrike: Martin Fourcade, skidskytte.

Tyskland: Eric Frenzel, nordisk kombination.

Schweiz: Dario Cologna, längdåkning.

Japan: Noriaki Kasai, Japan.

Nederländerna: Jan Smeekens, skridsko.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT