Mikko om flyttarna: "Ingen nackdel"

Talangfabriken jobbar på, trots att många flyger vidare. "De blir skyltdockor för vår verksamhet", säger Mikko Riipinen.

1 september 2018 08:00

Mikko Riipinen var själv en stor talang, men under en tid då Dolphins hade större ekonomiska muskler stannade utvecklingen av egna spelare av. Nu är han själv ledare i en tid då glastaket inte är lika svårpasserat.

Dessutom är talangutvecklingen så mycket bättre.

– Vi har träningsmiljön. Titta på Jonathan Eriksson som gått till A-truppen. Klart att det är tufft att slå sig in där men inte omöjligt.

Division 1-laget har lyckats bra att utveckla spelare tillsammans med A-truppen. Samtidigt har det kostat.

LÄS MER:"Ljusnande framtid för Dolphins"

Först bestämde sig Hugo Waldeck för Spanien och storklubben Murcia.

I söndags anslöt Oliver Cupan.

Nästa spelare med resväskorna packade är Hugo Bergström (LuHi, Long Island USA). Lägg till att Mikko Riipinen ska ersätta Felix Terins (till Nässjö) och Lukas Lindh (Alvik) som flyttar vidare från division 1-laget.

– Totalt är det fem, sex stycken som försvunnit inför den här säsongen för division 1-laget. Vi söker på basketgymnasiet efter en ny Hugo Bergström eller en ny Oliver Cupan, säger Mikko.

– Däremot är det behöver det heller inte vara någon nackdel att våra spelare vill söka sig utåt även om träningsmiljön är densamma. Jag har full förståelse för att de vill komma närmare de bästa för att utvecklas. De blir skyltdockor för vår verksamhet när de kommer ut och spelar i Spanien och USA.

Förra veckan hade Dolphins sin try out för division 1-laget. En som klarade testet var 16-årige Joao Gabriel Sousa från Brasilien. Han flyttade till Linköping med sin familj och googlade upp Dolphins, för att hitta en ny klubb att spela med.

– Jag såg att seniorlaget var mästare, det verkar vara en bra klubb här. Mitt lag hemma var Sao Jose Basketball, vi var också ganska bra och är ganska nära att ta oss till final four i vår serie, säger den 195 centimeter gänglige centern.

Nu pendlar han mellan städerna, för att kombinera sin favoritsport med studierna på Engelska skolan.

– Självklart vill jag bli professionell basketspelare, säger det annorlunda nyförvärvet som tränar tillsammans med de nya ansikten som sökt sig till Dolphins via basketgymnasiet på Haga.

Det blir en intensiv säsong, den längsta hittills för Joao som kommer från den sydamerikanska vintern.

– Jag ska flytta hem i juli nästa år. Då har jag spelat nästan hela säsongen där, för att fortsätta här och sedan avsluta den hemma. Det blir inte något långt lov för mig, säger han och skrattar inför äventyret i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle

Ämnen du kan följa