Veckans match mot lokala laget Tönisberg blev en behaglig och målglad avslutning på säsongen för Emir Kujovic och det nyblivna bundesligalaget Düsseldorf.

14–1.

Åtta mål var signerade Emir Kujovic.

– Det är en sådan där grej de brukar ha före och efter säsongen här. Ett jubileum som firades mot ett lokalt lag. Det var skönt att spela och göra lite mål såklart, berättar Emir utan att varken nämna målproduktionen eller slutställningen.

Nu väntar ett avslutningsläger i Spanien för Düsseldorfspelarna som avtackats av fansen från rådhusbalkongen för seriesegern och platsen i bundesliga.

– Det var som när vi firade SM-guldet på Tyska torget i Norrköping. Många var nog överraskade att vi gick upp för de senaste åren har laget inte varit i den riktiga toppen, snarare tvärtom. Att vi gick upp var väldigt stort för klubben och för mig också. Det är en väldigt svår liga, andraligan i Tyskland.

Han tar sin tidigare anfallskompis Christoffer Nymans klubb Eintracht Braunschweig som exempel.

– Alla kan verkligen slå alla. Samtidigt är alla lag väldigt bra, spelare för spelare. Se på Braunschweig som kvalade till bundesliga i fjol. Det måste vara någon form av rekord att de fick 39 poäng och ändå åkte ur. Det är väldigt ovanligt. Det är hög kvalité på den här ligan. Det säger också lite om vårat lag som står högst upp i tabellen efter säsongen.

IFK Norrköpings skytteligavinnare från 2015 är dessutom nöjd över känslan att ha hittat en klubb och ett nytt fotfäste i karriären, efter att ha lagt Gent och den belgiska ligan bakom sig.

– Idag känns det så länge sedan även om det bara var ett år sedan. Det har hänt så mycket här i Tyskland sedan jag kommit hit. Massor av saker gick snett i Gent. Jag var nog ett väldigt konstigt köp av dem när man tänker på det i efterhand. Men det är så fotbollen funkar ibland och jag var inte den första spelaren som gått igenom något sådant. Man lär sig också något av en sådan situation, säger Kujovic.

Det påverkade mer än ett år av hans karriär, också hans fysiska status när han värvades till sin nya klubb Fortuna Düsseldorf.

– Till att börja med så missade jag försäsongen här eftersom jag bröt med min förra klubb och kom in sent. Vi har dessutom ett riktigt bra lag, det är svårt att slå sig in. Det har gjort att jag mest agerat inhoppare startat ett par matcher. De gångerna gjorde jag mål och bidrog, så jag har varit med och tillfört laget något. Jag har haft lite snack med tränarna, och de verkade nöjda med min säsong trots att jag missade försäsongen, säger Emir.

– Jag har två år kvar på kontraktet så jag utgår från att jag blir kvar här men vet att det kan svänga snabbt i den här branschen. Så vi får se under sommaren vad som händer. Det ska bli väldigt häftigt att få uppleva förstaligan. Då snackar vi toppen av fotbollen, säger Emir som stod för två mål med begränsad speltid på sina 20 matcher, varav två från start och två ligamål.

Fortuna Düsseldorf är en klassisk klubb inom den tyska klubbfotbollen som hade en riktigt djup svacka från 1996, innan den senaste uppgång igen tio år senare. Punkbandet "Die Tote Hosen" skapade en undergroundkänsla och var känt för sin sponsring till klubben som samlat mycket publik, oavsett sportslig nivå. 2012 var Düsseldorf uppe i bundesliga igen för att åka ned säsongen efter.

Även i andradivisionen har storpubliken lockats till Esprit arena.

– En stor stadion, de tar in 54 000. Vi har haft ett snitt på 30 000, nästan mer faktiskt. Några matcher har det varit fullsatt. Så det är en väldigt stor klubb publikt, vi har många som följer oss även på bortamatcherna. Men det gäller tysk fotboll generellt. Det finns en stor fotbollstradition här nere där alla städer följer sitt lag.

Socialt trivs familjen bättre i Düsseldorf och Tyskland jämfört med Gent. Närheten till Sverige är tydlig på flera plan. Emir Kujovic som inte varit i Norrköping efter flytten har inte släppt sin tidigare guldstad ur sikte, eller spelarkompisarna från 2015 där han fortfarande har kontakt med de flesta.

– Jag hade velat komma hem och se någon IFK-match för att möta kompisarna, men vi är hemma först den 24:e från Spanien och lägret. Jag ser alla sammandrag från allsvenskan. Det har gått bra för IFK här på slutet, känns som de ligger bra till nu. Hammarby och AIK verkar vara lag för toppen i år och jag tror det passar bra för Norrköping att smyga med där i bakgrunden. Får de stabilitet i sitt spel kan de vara med hela vägen, säger skyttekungen från guldåret i Norrköping.

Gent är glömt. Med en ordentlig försäsong i kroppen ska Emir Kujovic bli ett namn för bundesliga.