Lundbäck sörjer sin VM-stjärna

Helena Lundbäck sörjer sin VM-stjärna Mynta. "I dag hoppas jag verkligen att det finns eviga änglar", skriver hon på twitter.

23 november 2017 16:20

Ekenryttaren Helena Lundbäck blev historisk i VM i Jerez, Spanien, 2002. Tillsammans med det lilla stoet Mynta blev hon det första svenska ekipaget som tog sig till en individuell VM-final.

De fyra ryttarna red på varandras hästar när medaljerna skulle fördelas och Lundbäck/Mynta slutade slutligen på fjärde plats i den tuffa konkurrensen.

2005 pensionerades Mynta för att övergå till avel i Tyskland.

– Först kändes det som att kapa av min lina, nu känns det konstigt nog inte sorgligt, sa Helena Lundbäck till NT-sporten när tävlingssamarbetet med den då 17-åriga stjärnhästen avslutades.

I samband med VM-framgången värderades Mynta till cirka 20 miljoner kronor.

– VM var givetvis höjdpunkten, men också när vi tog första svenska medaljen i EM på hundra år och när vi vann EM för Young Riders, fortsatte Helena i samma intervju.

Helena Lundbäck red på Mynta från när hästen var fyra år tills hon blev 17 år. 2006 fick Mynta en egen känslosam avtackning och hyllning under Linköping Horse Show.

Nu har Mynta alltså gått bort, 29 år gammal, hemma på gården utanför Norrköping.

– Tack älskade, finaste lilla Mynta. I dag hoppas jag verkligen att det finns eviga änglar, skriver Helena Lundbäck på twitter.

Östgöta Media har sökt Helena, som just nu är i Italien och tävlar.

Hennes pappa Hans var med och köpte Mynta en gång i tiden, och var också med till slutet.

– 29 år är mycket för en häst. Hon var skadad av ålder och hade svårt att äta. Sista veckan var det uppförsbacke innan jag och veterinären tog beslutet att låta henne somna in. Även om det var väntat känns det tungt. En epok är över men hon har bott hos oss här och haft det ganska bra som pensionär, säger Hans Lundbäck.

Mynta hann sätta ett stort avtryck i hela hoppvärlden, inte minst genom hennes lilla storlek.

– Hon var väldigt liten i förhållande till prestationen. På det sättet var det ännu mer unikt att kunna bli så bra, säger Hans Lundbäck.

Extra starkt att kunna ta sig till VM-final under de förhållandena.

– Ja. Helena var ju bara den andra kvinnan i världen som hade klarat det. Och fortfarande är det ingen mer svensk som har gjort det, konstaterar Hans.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh