Flytten som fyller på LHC-kassan

Miljoner lär trilla in på LHC:s bankkonto efter förre spelarens proffskontrakt.

15 juni 2019 18:09

LÄS MER: Flytten som kan ge LHC miljoner

LÄS MER: Så blev LHC:s resultat

Det blev bara en säsong i Djurgården för Jakob Lilja. 25-åringen, som förra året anslöt från Linköping, kommer inte vara kvar i Stockholmslaget när SHL-säsongen inleds i höst.

”Jakob Lilja har skrivit ett NHL-kontrakt och lämnar därmed oss. Vi önskar honom lycka till”, skriver Djurgården på Twitter.

Det innebär att LHC kan se fram emot friska slantar in i klubbkassan.

– Jag trodde inte att det skulle ske. Jag satt en lång stund här om dagen och pratade med några stycken om det och då trodde jag inte att det skulle hända. Vi får se om han åker över eller stannar. Jag vet inte om tanken är att han ska stanna i Djurgården. För oss spelar inte det någon roll för det betyder ändå pengar in, säger LHC:s general managaer Niklas Persson.

Kan det här påverka någonting av pågående lagbygge?

– Nej, eller jo. Jag vet inte vad jag ska säga. Mitt lag är relativt klart och de pengarna jag har räknat in kan ge mig någon krona till framöver. Men jag bygger för betydligt längre fram. Klubben och jag har betydligt längre målsättningar än att de här NHL-pengarna ger mer. Men det ger mer trygghet att vi får in några kronor extra, säger Persson.

Exakt hur hög NHL-ersättningen blir är oklart, beroende på hur många spelare som lämnar. En rimlig gissning är att SHL-klubbarna, efter avdrag till hockeyettan och moderklubbar, kan räkna med drygt 2,5 miljoner kronor. Den summan fördelas sen mellan de klubbar som spelaren tillhört under de fyra senaste säsongerna.

Därmed blir LHC en vinnare med rätt till tre fjärdedelar av övergångssumman – vilket skulle innebära närmare två miljoner kronor, som innan flytten till Djurgården spelade tre säsonger med LHC. Lilja blev poängkung för sitt Djurgården senaste säsongen, med tolv mål och 25 assist i grundserien, och ytterligare tre mål och fem målgivande passningar på 19 slutspelsmatcher under våren.

– Man kan tycka vad man vill om att Jakob flyttade till Djurgården och gör fler poäng. Frågar du honom tror jag han skulle säga att han utvecklades jättemycket i LHC också. Återigen, bra betyg till vår utbildning och tränarna som har utbildat en kille som får ett NHL-kontrakt. Det är jätteroligt för Jakob som är en kanonkille som jag tycker väldigt mycket om, säger Persson.

Djurgården skrev först att det var Columbus som Lilja har skrivit ett kontrakt med i NHL – raderade sen inlägget på Twitter och ersatte det med ett nytt där man nöjde sig med att konstatera att han har skrivit på ett NHL-kontrakt. Sen tidigare har Linköpingsklubben säkrat ersättning för AIK-målvakten Erik Källgren som skrivit kontrakt med Arizona Coyotes. Där har LHC rätt till halva beloppet, vilket innebär drygt en miljon kronor. Även för Johan Södergran, som lämnar klubben för spel med LA Kings, får LHC in cirka 2,5 miljoner.

Totalt innebär det att LHC kan räkna in drygt 5,5 miljoner kronor i NHL-ersättning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander Rebecca Candevi