KRÖNIKA: De vinner allsvenskan 2020

Samma klubbar som nu kommer göra upp om allsvenska guldet 2020. Och här är klubben som kommer att lyfta pokalen.

Sead Haksabanovic.

Sead Haksabanovic.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2019-11-14 12:00

Kapprustningen blir intressant att följa under hösten och stundande vintern.

Många har lika stor behållning av "Silly season" som själva fotbollssäsongen. 

Malmö FF,  med sina överlägsna resurser, har två misslyckade allsvenska säsonger bakom sig. Snuvat av AIK i fjol och nu senast Djurgården kommer skåningarna landa i 2020 mer beslutsamma än någonsin. Guldet ska "himm". 

En sak vi lärt oss om allsvenskan är att den är en av Europas allra jämnaste, det är bara att kolla hur många olika svenska mästare vi haft under 2000-talet. 

Så även om Malmö har mer samlade tillgångar än övriga klubbar tillsammans vet vi att vägen till Lennart Johanssons pokal varken är spikrak eller särskilt logisk.

Mästarna Djurgården har aviserat förstärkningar till sommarens Champions league-kval. Värvningsansvarige Bosse Andersson har flera gånger (skämtsamt förvisso, säger han) påpekat att Dif inte haft ligans bästa spelare, men däremot bästa laget.

Lita på att Blåränderna kommer fylla på truppen med stjärnspelare.  AIK och Hammarby lär också spendera pengar, livrädda för att bli frånsprungna av rivalerna. "Bajen" med sitt enorma publikstöd (och publikintäkter) har förstås alla möjligheter att prenumerera på topplaceringar de kommande åren och det är nog endast en tidsfråga innan Södermalmsgänget bärgar SM-pokalen igen.

Det var en superskräll när man under Sören Cratz ledning lyckades med konststycket 2001. 20 år senare skulle det långtifrån beskrivas som en överraskning.

Malmö - och tre stockholmsklubbar. Är det kvartetten som ska göra upp i toppen nästa år?

IFK Norrköping har på senare år gjort sig kända som en förening som bygger snarare än köper färdigt (med vissa undantag) och den lite mer försiktiga inställningen att skapa framgång med blivande stjärnskott och hemvändare med stukat självförtroende är nog något vi kommer att få se även fortsättningsvis.

Attraktionsmässigt har "Peking" svårt att matcha klubbarna från våra största städer. Många spelare föredrar pulsen i Stockholm, Göteborg och Malmö framför den lite lugnare miljön i Östergötland - även om värvningen av Sead Haksabanovic förra året var ett undantag, då ju succéspelaren valde Norrköping före AIK.

En inte särskilt vågad gissning är att IFK Norrköping jagar offensiva pjäser till sitt redan välbyggda lag. Man sålde skytteligaledaren Jordan Larsson till Moskva och släpper med stor sannolikhet Kalle Holmberg nu när kontraktet är på väg att löpa ut. 

Viktigaste frågan: Stannar klubbens manager Jens Gustafsson och allsvenska bäste målvakt, Isak Pettersson? Och drar Haksabanovic tillbaka till West Ham i sommar, då lånekontraktet går ut?

IFK Göteborg?  Tja, Änglarna gjorde en bra mycket starkare säsong än många förväntat sig och några lyckade spelarförsäljningar har gjort klubben på alla sätt mer välmående.  Jag misstänker ändå att göteborgarna behöver ytterligare några år innan man är redo att åter fajtas om de ädlaste medaljerna. 

För Blåvitts del handlar det snarare om att vara "bäst i Göteborg" och hålla uppstickaren Häcken stången. Stenrika Hisinge-laget har musklerna, men inte samma attraktionsvärde bland tilltänkta nyförvärv som de andra toppklubbarna i allsvenskan. 

Mjällby och Varberg är tillbaka i allsvenskan, ersätter Sundsvall och  Eskilstuna om får lämna. Dessutom står klassikern Brage redo om skandalföreningen Östersunds FK kastas ut i slutet av november.

Men guldet går till Malmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!