Kroatiens guldgeneration rör upp känslor

Ett splittrat Kroatien har redan nått den största idrottsframgången i nationens 27-åriga historia.

Seger i VM-finalen mot Frankrike skulle göra nationens gyllene fotbollsgeneration oförglömlig och ge en efterlängtad revansch.

Det skulle helt klart vara det största ögonblicket i min karriär, säger lagkaptenen Luka Modric till ITV.

12 juli 2018 14:03

När Jugoslavien upplöstes 1991 så väntade flera år av krig i den nyfödda nationen Kroatien. Vid EM i England 1996 gjorde herrlandslaget i fotboll sitt första mästerskap, och tog sig direkt till kvartsfinal.

Vid VM i Frankrike två år senare kom landets, fram tills den här sommaren, stora idrottsframgång med en semifinalplats och VM-brons. Blivande världsmästaren Frankrike slog då ut Kroatien, med skyttekungen Davor Suker, efter två mål av Lilian Thuram. Efter onsdagens 2–1-seger efter förlängning mot England i Moskva så har dagens kroatiska landslag, med lagkaptenen Luka Modric i spetsen, skrivit om historien.

"Fruktansvärt delat land"

Det är den största succén i Kroatiens idrottshistoria. Vi måste vara stolta, säger mittfältsdynamon Modric, som vunnit Champions League fyra gånger, till ITV och sätter framgången i perspektiv.
Ett av de största ögonblicken i min karriär, om inte det största. Förhoppningsvis lyckas vi vinna, då skulle det helt klart vara det största ögonblicket.

Utbredd korruption inom det nationella fotbollsförbundet, där Dinamo Zagrebs starke man Zdravko Mamic utpekats som huvudman, har gjort att herrlandslaget varit illa omtyckt och omdebatterat i hemlandet de senaste åren. Sommarens succé i Ryssland har återvunnit folkets stöd.

Lovren kritiserad

Kroatien är ett fruktansvärt delat land just nu, politiskt och ekonomiskt. Många är fattiga och spelarna säger att de spelar för kroaterna som är bekymrade och inte klarar av sin vardag. När Kroatien skapades 1991–1995 lovades befolkningen välstånd, välfärd och att Kroatien skulle bli en av de mest framgångsrika länderna i EU. Men det har blivit precis tvärtom, säger frilansjournalisten Tonci Percan till TT.

Nationalismen och högerpopulismen växer i Kroatien och hundratusentals människor har lämnat landet sedan självständigheten. Under VM så har mittbacken Dejan Lovrens skapat rubriker genom att sjunga med i den patriotiska sången "Cavoglave" i omklädningsrummet.

Den låten som Lovren sjunger med i var populär under inbördeskriget och den handlar om att man inte ska tillåta serberna att "inta byn". Det som är kontroversiellt är att orden "Za dom spremni" i början av sången betraktas som en fascistisk hälsning, säger Tonci Percan.

"Kroatiens VM"

Men VM-succén har gjort att alla omskrivna händelser trots allt väger lätt mot den så efterlängtade sportsliga framgången. Vid EM 2008 så slogs Kroatien ut i kvartsfinal mot Turkiet efter att en då 22-årig Luka Modric och 20-årig Ivan Rakitic missat i den avgörande straffläggningen. För två år sedan slogs laget ut av blivande Europamästaren Portugal redan i åttondelsfinal.

Nederlagen har format laget. De har förlorat så många gånger och samlat ihop till den här enorma framgången, självförtroende tror jag har återvänt, säger Percan.

TT: Kroatiens gyllene generation?

Även om Kroatien förlorar (finalen mot Frankrike på söndag) så är det Kroatiens VM. De har episka matcher bakom sig med tre vändningar och två vinster efter straffar. Uträknade, men ändå med mod och ork att komma tillbaka.
Fakta: Kroatiens VM-väg i Ryssland

Final: Mot Frankrike på Luzjniki-stadion i Moskva på söndag.

Semifinal: 2–1 efter förlängning mot England på Luzjniki-stadion. Vände ett 0–1-underläge.

Kvartsfinal: 6–5 efter straffläggning, 2–2 efter ordinarie tid, mot Ryssland i Sotji. Vände ett 0–1-underläge.

Åttondelsfinal: 4–3 efter straffläggning, 1–1 efter ordinarie tid, mot Danmark i Nizjnij Novgorod. Vände ett 0–1-underläge.

Gruppspel: 2–0 mot Nigeria i Kaliningrad, 3–0 mot Argentina i Nizjnij Novgorod, 2–1 mot Island i Rostov.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!