Kan Sverige välta Ryssland i gruppfinalen?

Kommer Sverige slå stornationen Ryssland i gruppfinalen och gå till mellanrundan i handbolls-VM med maximala fyra poäng?

Missar Danmark eller regerande världsmästaren Frankrike vidare spel i mästerskapet?

I dag avslutas det första gruppspelet i japanska Kumamoto och här är förutsättningarna.

6 december 2019 05:31

Sveriges utgångsläge: Både Blågult och Ryssland är obesegrade efter fyra raka VM-segrar och klockan 12.30 i dag, svensk tid, brakar nationerna samman i en gruppfinal. Till mellanrundan går de tre främsta lagen och dit tas poäng med från inbördes möten. Således går vinnaren av gruppfinalen vidare med maximala fyra poäng – förloraren får nöja sig med två poäng. Blir det oavgjort får topplagen med sig tre poäng. Klara grupptrean Japan får inleda mellanrundan med noll poäng.

Hur bra är Ryssland? Det kryllar av stjärnor i Ryssland och högernian Anna Vjachireva är den största. Nationen tog EM-silver i fjol, är regerande olympisk mästare och har under 2000-talet tagit fyra VM-guld. Sveriges främsta meriter är ett silver (2010) och ett brons (2014) i EM samt en fjärdeplats i VM (2017).

Vilka väntar i nästa runda? I mellanrundan får Sverige möta topp tre-lagen från grupp C och de två främsta avancerar till semifinal. Spanien vann gruppfinalen mot Montenegro med 27–26 efter att ha avgjort tre sekunder före full tid. Spanjorskorna har därmed med sig fyra poäng och Montenegro står på två poäng. Rumänien och Ungern spelar om tredjeplatsen, men oavsett utgång i det mötet får vinnaren med sig noll poäng till mellanrundan.

Norge ångar på: På den andra halvan av VM:s spelträd har världsmakten Norge tagit full pott i grupp A. I dag väntar Nederländerna i gruppfinalen. Vinner norskorna är laget vidare med fyra poäng – vid oavgjort får Norge nöja sig med tre poäng. Nederländerna, som vann VM-brons mot Sverige 2017, har minst två poäng med sig efter att ha slagit Serbien. Serbiskorna knep tredjeplatsen efter att ha vunnit mot Slovenien på fredagen.

Danmark eller Frankrike? I grupp B, som korsas med grupp A, har Tyskland (7 poäng) och Sydkorea (6) säkrat avancemang och lagen möts nu i en gruppfinal. Något oväntat är det i stället Danmark (5) och regerande världs- och Europamästaren Frankrike (5) som möts i en direkt avgörande match om att gå vidare. Danskorna kan som bäst gå vidare med en poäng efter oavgjort mot Sydkorea. Vinner Frankrike är fransyskorna vidare med två poäng efter att ha slagit Tyskland, men förlorat mot Sydkorea.

Intressanta matcher i dagens avslutande omgång, grupp A: Serbien–Slovenien 29–27, Nederländerna–Norge (kl 12.30).

Grupp B: Tyskland–Sydkorea (kl 11), Frankrike–Danmark (kl 12.30).

Grupp C: Montenegro–Spanien 27–26, Rumänien–Ungern (kl 11).

Grupp D: Ryssland–Sverige (kl 12.30).

Sveriges trupp:

Målvakter: 1 Martina Thörn, 12 Filippa Idéhn.

Vänstersex: 4 Olivia Mellegård, 18 Marie Wall.

Mittsex: 7 Linn Blohm, 11 Johanna Forsberg, 19 Anna Lagerquist.

Högersex: 10 Mathilda Lundström, 24 Nathalie Hagman.

Vänsternio: 8 Jamina Roberts, 25 Mikaela Mässing.

Mittnio: 6 Carin Strömberg, 9 Melissa Petrén, 20 Isabelle Gulldén.

Högernio: 22 Hanna Blomstrand, 23 Emma Lindqvist.

Förbundskapten: Henrik Signell.

Rysslands trupp:

Målvakter: 1 Anna Sedojkina, 88 Viktoria Kalinina.

Vänstersex: 2 Polina Kuznetsova, 63 Kristina Kozjokar.

Mittsex: 19 Ksenija Makejeva, 67 Anastasia Illarionova.

Högersex: 25 Olga Fomina, 36 Julija Managarova

Vänsternio: 8 Anna Sen, 9 Olga Gorsjenina, 17 Vladlena Bobrovnikova, 23 Jelena Michailitjenko, 34 Jelizaveta Malasjenko.

Mittnio: 77 Jaroslava Frolova.

Högernio: 13 Anna Vjachireva.

Förbundskapten: Ambros Martín (Spanien).

Vad: Femte och sista matchen i grupp D i handbolls-VM.

Var: Park Dome, Kumamoto, Japan.

När: Fredag, avkast klockan 12.30 (svensk tid).

Tv/radio: TV6/Radiosporten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Kihlström/TT