Det var i slutet av augusti som skidlandslagets chef Jonas Peterson fick gå, knappt fem månader efter att han tagit över från Rikard Grip. Charlotte Kalla var, minst sagt, överraskad.

Jag blev väldigt chockad när jag fick beskedet. När vi träffades i våras kändes det verkligen som att han förde med sig en energi och en framtidstro som jag inte trodde var möjlig att känna efter så många år. Han har varit en ledare som har satt oss åkare i första rummet. Det var verkligen laget före jaget, säger hon till TT.

Enligt källor till TT var en schism med vallningsteamet anledningen till att Jonas Peterson fick gå.

Han var i en position där han kunde, ville och hade modet att göra förändringar. Det var det att han var så seriös att sträva framåt. Jag vill också utvecklas, säger Kalla.

TT: Betyder det att du inte känner samma entusiasm när han nu fått sparken?

Nej, det kan jag väl ändå inte säga. Det känns tråkigt ur ett långsiktigt perspektiv. Här fanns det något att bygga på för framtiden, en chans att skapa nya strukturer. Men jag är inte orolig för den här säsongen, Karin (Ersson) och Lars (Selin, nya landslagschefer) kommer kunna hantera den här säsongen på bästa sätt.